Muita sieniä koskevat tunnistuspyynnöt

Tänne kaikki muihin ketjuihin kuulumattomat tunnistuspyynnöt.

OTA SIENISTÄ KUVIA MYÖS KASVUYMPÄRISTÖSSÄÄN LUONNONVALOSSA!

1 tykkäys

En tiedä mille alueelle tämä kuuluisi. Hoitamattomalta pihanurmelta, jossa kasvaa kaikenlaisia kasveja. Puita ympärillä. Mitä nää on?

@helttahattunen Kuvat ovat melko kehnoja tunnistamista varten. Tunnistuskuvia on suositeltavaa ottaa sienistä kasvuympäristössään päivänvalossa. Selkeät kuvat sienen lakista, heltoista, jalasta ja jalan tyviosasta helpottaa tunnistamista. Noiden kuvien perusteella joko jotain kirjohelttoja tai haprakkaita.

1 tykkäys

Mitä nää mahtaa olla? Kasvaa rehevällä nurmella puistossa.

Tässä vielä lähempää kuvaa.

@Muumimamma Nurmikirjohelttoja (Panaeolus foenisecii).

1 tykkäys

Kiitos paljon vastauksesta!

2 tykkäystä

Löyty aika satsi sieniä piha nurmelta ja mietin mitä on?
että onko nämä nyt sellasia että voi tuntea pienintäkään “voittajafiilistä” :slight_smile:

Ladataan: IMG_20220718_125413.jpg

Kiitän vastauksesta jo etukäteen ja teidän tärkeästä hyvästä työstänne! :heart:

@Kisu Nurmikirjohelttoja (Panaeolus foenisecii), eli ei mitään mielenkiintoista. Näistä pihanurmikon kirjoheltoista voi yrittää ottaa itiölaskeumia. Ruskeat itiöt viittaa nurmikirjohelttaan ja pikimusta saattaa viitata johonkin mielenkiintosempaan.

2 tykkäystä

Voi että oli pikainen vastaaminen ja kiitos paljon viisaalle Velholle! :relaxed:
Pitäis oikein varmaan perehtyä
Siis… Kädet on ainakin ihan mustaa täynnä sienistä joten kuulostaa jotenkin yllätys yllätys yllättävän lupaavalta tuo. :wink:
Tuota, tuota… Mitäköhän ne sitten olisi jos mustaaaaa, jos sopii vielä vähän udella…? :thinking:

Paljon mahollista, että kädet oli tummanruskeana itiöistä. Näitä eroja on alottelijan joskus vaikea tunnistaa. Itiölaskeumat otetaan vaikkapa joko paperille tai foliolle, eli lakki irti jalasta ja helttapuoli alaspäin alustalle. Sit odotellaan mielellään useampi tunti - vuorokausi, koskematta sieniin. Tämän jälkeen lakki siirretään itiölaskeuman viereen, jotta pysyy kartalla sen suhteen mistä lakista mikäkin itiölaskeuma on peräisin. Pikimusta itiölaskeuma nurmikon kirjohelttojen osalta saattaa viitata esim. reunuskirjohelttaryhmän sieniin. Musta itiölaskeuma ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että kyseessä on jokin mielenkiintoinen kirjohelttalaji. Valtaosalla kirjohelttasuvun sienistä on musta itiölaskeuma ja myös useammalla muulla sienilajilla, jotka ei kuulu kirjohelttojen sukuun, on musta itiölaskeuma. Kirjoheltat vaatii yleensä mikroskooppia 100% varmistukseen, jotain reunuskirjoheltan tekstikirjaesimerkkejä lukuunottamatta.

1 tykkäys

Kiitos paljon todella hyvistä ohjeista aloittelijalle! :innocent:
Minä arvostan todella.
Siis hitsi! :face_with_hand_over_mouth:
Täältähän saa aivan äärettömän hyvää ja asiallista palvelua = parempaa kuin jostakin kaupan tiskiltä esim. :smiley:

1 tykkäys


Onkohan nämä mitä sieniä? Kolme kuvaa yhestä paikasta ja kaksi muualta.

@Xsieni100 Kuupikoita (Conocybe). Viimeisen kuvan sienet ei ole tunnistettavissa ilman helttakuvaa.

1 tykkäys

Mitähän ne nämä lienevät, ei ainakaan näytä lantamadonlakeilta vaikka kasvavat suoraan heskassa

@Kurkistelija Vajavaiset kuvat tunnistusta ajatellen. Jotakin kuupikoita ehkä (Conocybe). Lantamadonlakeilla (Deconica coprophila) ei ole viihdekäyttöarvoa, koska ei ole psykoaktiivinen laji kuten ei mikään muukaan laji vähämadonlakkien (Deconica) suvussa.

1 tykkäys

Kiitos vastauksesta!

2 tykkäystä

En ole ensimmäistä kertaa keräilemässä mutta tahdon tarkistaa silti teiltä kokeneilta konkareilta varmuuden vuoksi :innocent: eli pari kuvaa tässä printeistä ja sienistä::Enkä ole siis ensimmäistä kertaa keräilemässä. Mutta minusta täällä on tosi hyvä tarkistaa kuitenkin teiltä pro tietäjiltä :smiling_face_with_three_hearts:

Oletko siis ennen keräillyt silokkeja? Kannattaa odottaa että asiantuntiat täällä vastaa tuohon mutta näyttää kyllä yllättävän paljon silokeille alemmat kuvat. Hirveän varma en ole noiden varsien ulkonäön takia.