Kysymyksiä sienestyksestä

Kiitos, nää kokeilut on tosi mielenkiintosia mutta ne vie sen vuoden aikaa.

Heippa! Kävin keräilemässä hevoslaitumelta sieniä, etsin pariakin aktiivista lajia, otin sienistä itiöprintit ja ne olivat AIVAN pikimustat. Voiko kyseessä olla ei aktiivinen laji? Vai onnistuinko löytämään mitä etsin?! Kiitos vastauksistanne jo etukäteen! T. Sipemarja

Mitä itse ottanut printtejä ja vuorokauden olleet, niin myös ne on aivan mustia, eli siis paljon itiöitä :ok_hand:

Eli siis ovatko sienet joilla on pikimustat itiöprintit aktiivisia psilosybiini sieniä? Etsin oliivikirjohelttaa ja reunuskirjohelttaa. Kaikista löytämistäni tuli hiilenmusta printti.

Mustaitiöisiä sienilajeja on useita ja myös muissa kun kirjohelttojen suvussa. Musta itiölaskeuma ei tarkoita automaattisesti psykoaktiivista lajia. Valtaosalla kirjohelttalajeista on mustaitiölaskeuma, mutta Suomessa esiintyvistä kirjohelttalajeista vain kolme lajia on psykoaktiivisia. Pelkällä itiölaskeumalla et pääse eteenpäin ellet omista mikroskooppia, joka on muutenkin aikalailla pakollinen kapistus tunnistuksen varmistamiseen kirjohelttojen osalta, koska suuri osa lajeista näyttää melko identtisiltä.

Hyödyllisempää on ottaa valokuvia sienistä luonnollisessa kasvuympäristössään. Tarkat kuvat lakista, heltoista, jalasta ja joidenkin lajien osalta jalan tyviosasta auttaa yleensä selvittämään sienten suvun ja usein myös lajin. Kirjohelttojen osalta myös valokuva itiölaskeumasta otettuna luonnonvalossa on suotavaa, koska alottelijoilla menee helposti tummanruskea ja musta itiölaskeuma sekaisin.
Eli ilman valokuvia sienistä et tule pääsemään eteenpäin ilman mikroskooppia tai saamaan minkäänlaista, edes suuntaa antavaa tunnistusta.

2 tykkäystä

8 viestiä yhdistettiin ketjuun: Muita sieniä koskevat tunnistuspyynnöt

Hei sellainen kysymys että voiko järven lähettyviltä löytää hyvin suippumadonlakkeja? Menossa vähän viilemmällä kelillä etsimään niin mietin vaan että etsinkö tuolta lehmien peltojen lähettyviltä vai olisiko mökin ympäristö parempi paikka?

1 tykkäys

No parhaita paikkoja on pellon reunat jossa kasvaa rohoa pieninä tuppoina ja heinäpellot jossa on nurmilauhaa. Kaupunkien puistoissa ja jopa omalla kotipihalla niitä voi löytää jos on oikeanlainen maasto. Järven reunoilta voi yhtä hyvin löytää jos maasto on oikea.

Selvä! Kiitos infosta

Voiko tähän ketjuun pistellä kuvia mahdollisista silokkien kasvupaikoista ja kysellä teidän viisaampien mielipidettä että onko mahdollinen paikka?

Ei. Käy itse tarkistamassa paikat kunhan kasvukausi on käynnistynyt kunnolla.

4 tykkäystä

Juu, nyt ymmärsin kysymyksen :face_with_hand_over_mouth: Siis jos itiöt mustia, niin eihän se kerro sienen vaikutuksista mitään? eikös suurimmalla osalla sieniä ole itiöt mustia?

@siiri Itiöiden väri ei kerro sienestä muuta, kun että sillä värillä voidaan sulkea pois niitä sientensukuja ja sienilajeja, mikä ei ainakaan ole kyseessä. Ja ei, suurimmalla osalla sienilajeista ei ole mustat itiöt, mutta melko yleinen itiöiden väri kuitenkin.

1 tykkäys

Terve, onko kenelläkään kokemuksia silokkien löytämisestä vanhasta kesantopellosta tehdystä kosteikosta?

Onko tuo 10C / 15C yö/päivälämpöohje pätevä myös polkujen varsien silokkiesiintymille, vai tuleeko ko. paikkoihin kuvattavaa jo lämpimämmillä keleillä (jos vertaa peltojen reunuksiin)?

Yölämmöt ovat olleet jonkin verran yli tuon, eikä kuvattavaa ole sattunut eteen oikeantyyppisissäkään paikoissa. Mutta onko tuo huonoa tuuria, vai keleistä johtuvaa? Muita sieniä kyllä riittää, ja maaperässä kosteutta sekä oikeanlaisia indikaattorikasveja.

Tuo lämpö ohje on aika yleispätevä ja kausi on hädintuskin alkanut vasta, että kannattaa samoille hyvän oloisille spoteille palata vielä myöhemmin kun kausi on parhaimmillaan. Itse en ole vielä edes vaivautunut metsästelemään vaan odotan suosiolla otollisempia kelejä kun asun niin etelässä.

Kysyn nyt sitä että kun sienissäni oli mätää ja matoja jotka ilmaantuivat 1 päivän kuivatuksen jälkeen niin johtuuko se mätänevistä poimimistani yksilöistä. Tuoreetkin sienet olivat suurilta osin mädäntyneet ja matoja lattialla jotka tapoin. Näin ei ole ennen käynyt

Elikkäs riittääkö että päivän alimmat lämpötilat putoavat alle 15C?

Porissa 8-14C alimmat lämpötilat seuraavan 10 päivän ennuste,

joten mietein kannattaisiko käydä tarkistamassa spotti?

Kävin n 2 viikkoa sitten, eikä vielä silloin näkynyt.

Nyt ollut viileämpää. Päivällä 20-23C mutta alimmat lämpötilat tosiaan 8-14C. Olen kerännyt 3 vuotta, tämä 4:s. :) hyvää alkavaa kautta kaikille!

Niin. Lähtökohtaisesti se 10astetta on optimaalinen raja. Sen alla olisi hyvä yölämpöjen käydä, kuten aika monessa lähteessä todetaan. Mutta poikkeuksia saattaa tapahtua.

Mitään suurta haittaa siitä ei liene, jos käyt katsomassa, miten asia on. Tämähän on ainoa varma tapa selvittää tilanne. Mielestäni positiiviset vaikutukset (ulkoilu, kävely, luonnon tutkiminen) voittavat tässä negatiiviset vaikutukset (mitään ei löydy ja reissu saattaa tuntua turhalta). Onko ulkoilu koskaan turhaa?

Ps. Kosteus, eli sateet ja varjopaikat vaikuttavat myös tilanteeseen. Luonto on kompleksinen kokonaisuus, joka osaa yllättää.

4 tykkäystä

Kiitos vinkistä! Loppu viikosta luvattu 4 päiväksi sadetta ja matalaa lämpötilaa niin voisin sateiden jälkeen käydä tarkastamassa vakio spotin! :innocent::cold_face:

Mukavaa puuhaa tuo on, totta että jos ei löydy tulee silti ulkoiltua, joten hyvä reissu joka tapauksessa!

Voisin mahdollisesti jo tänään käydä tsekkaamassa tilanteen

EDIT: Tunnistuspyynnöt tunnistuspyyntöketjuihin
-Ylläpito