Kysymyksiä sienestyksestä

Suomen luonnosta löytyviin sieniin liittyvät kysymykset tähän ketjuun.

Hei!

Olen uusi harrastaja ja olen taannoin lukenut sienen tunnistus oppaan. Joskus löysinkin sieniä joiden kuvittelin olevan madonlakkeja. Otin pari valokuvaakin, mutta kuvat ovat nyttemmin kadonneet.

Nykyään kun on kaikenlaista tekniikkaa, tietävätkö palstan lukijat onko olemassa jotain “appeja” sienten tunnistamiseen? Monien kukkien yms tunnistamiseen applikaatioita on. Lisäksi katsoin että jenkkilässä on jotain ruokasienten tunnistusappeja. Mutta tietävätkö keskustelijat onko applikaatiota joka tunnistaisi suomalaisia sieniä, esimerkiksi suippomadonlakkia?

Hei ja tervetuloa!

En tiedä minkä oppaan olet lukenut, mutta jos suippumadonlakista olet kiinnostunut niin suosittelen tutustumaan taikasienivalokuvaajan kenttäoppaaseen, jossa keskitytään nimenomaan juurikin suippumadonlakkiin ja sen kasvuympäristöön.

Suippumadonlakki on suhteellisen helppo oppia tunnistamaan ja alottelijan kannattaa käyttää vaikkapa tämän sivuston tunnistuspalvelua harrastuksen alussa, jonka myötä laji alkaa tulla pikkuhiljaa tutuksi ja omaoppinen tunnistaminen helpottuu huomattavasti kun oppii kiinnittämään huomiota oleellisiin tunnusmerkkeihin.

Mitään luotettavaa tunnistusapplikaatiota ei valitettavasti ole olemassa. Suomessa esiintyy useita suippumadonlakin kokoluokkaa vastaavia sienilajeja, joista osa on myrkyllisiä ja jotka jossain vaiheessa elinkaartaan tai tietyissä sää-/kasvuolosuhteissa saattaa muistuttaa erehdyttävästi suippumadonlakkia ja jonka myötä joko tunnistamisen opiskelu tai tunnistusavun pyytäminen kokeneemmilta sienestäjiltä on turvallisempaa.
Oikeastaan ainoa applikaatio jota jollain tasolla uskallan suositella on iNaturalist, joka ei sinällään ole mikään automaattinen tunnistusohjelma, vaan muut käyttäjät voivat äänestää mikä laji on kyseessä.
Onnea matkaan!

4 tykkäystä

Hei!

Ja kiitos hyvästä ja selkeästä vastauksesta. Juurikin tuota valokuvausopasta olin tarkastellut, mutta neurootikkona (?) ja ikuisena varmistelijana mietin vielä lisä varmistusta.

Mutta tuo tunnistuspalvelu kuullostaa hyvältä ja sosiaaliselta keinolta.

Syksymmällä, jos löydän oppaan avulla esiintymän, jahka saan sen valokuvatuksi, postaan tunnistuspalveluun ja katsotaan mitä raati sanoo!

1 tykkäys

Tämä ei varsinaisesti sienestykseen liity mutta mites on, voiko suippumadonlakkia levittää omalle pihalle laittamalla lakin heltat alaspäin omalle pihalle niinkuin itiöprinttiä odotellessa, jossa sitä ei vielä kasva. Luin vanhalla foorumilla että ruoja taisi olla onnistunut siinä.

Onnistuminen on vain spekulointia. Kyllä moisen toimenpiteen (plus myös kengällä lakkeja hieroen ja talloen nurmikkoon) tein, ja suippumadonlakkeja pihalle seuraavana kautena ilmestyi, mutta ne ovat saattaneet tulla myös nurmikon multien mukana, tai levitä jostain muualta.

Varmuutta mulla siis tästä asiasta ei ole itellänikään miten silokit pihalle ovat ilmestyneet. Mutta aina voi yrittää kaikenlaista. Aika pieni vaivahan tuosta lopulta on mikäli kylvettävää vain on kylvettäväksi :slight_smile:

4 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Viime vuonna pari lakkia laitoin pihalle itiöitä tiputtamaan mutta en tallonut, niin raportoin jos syksyllä alkaa sieniä ilmestymään omalle takapihalle. Voisi suositella kaikille tätä jos todella toimii.

Sellainen vielä tuli mieleen kun aloittelia vasta olen että kun silokkeja kerää niin mitä käy jos kerää kaikki sienet paikan päältä. Huonontaako se satoa syksyn mittaan, koska viime vuonna tilanne meni jotakuinkin näin vaikka melkeen aina jätin sinne muutaman pienen kasvamaan.

Ei se varsinaisesti huononna jo olevaa paikkaa, koska se sieni elää ja leviää maan alla. Mutta jos haluat että paikka leviää lähialueille niin kyllä sinne aina muutama kannattaa jättää kasvamaan ja poimia sinet reikäiseen sienikoriin.
Itse liotin viime kaudella noin 10-15 isoa lakkia pari päivää 1,5l limsapullossa ja otin sitä mukaan suihkepulloon kun kävin iltasavuilla kävelemässä lähialueella. Suihkuttelin sillä ojat täyteen katsotaan tuleeko jo tänävuonna lähipuistoon satoa :smiley:

2 tykkäystä

Kiitos, nää kokeilut on tosi mielenkiintosia mutta ne vie sen vuoden aikaa.

Heippa! Kävin keräilemässä hevoslaitumelta sieniä, etsin pariakin aktiivista lajia, otin sienistä itiöprintit ja ne olivat AIVAN pikimustat. Voiko kyseessä olla ei aktiivinen laji? Vai onnistuinko löytämään mitä etsin?! Kiitos vastauksistanne jo etukäteen! T. Sipemarja

Mitä itse ottanut printtejä ja vuorokauden olleet, niin myös ne on aivan mustia, eli siis paljon itiöitä :ok_hand:

Eli siis ovatko sienet joilla on pikimustat itiöprintit aktiivisia psilosybiini sieniä? Etsin oliivikirjohelttaa ja reunuskirjohelttaa. Kaikista löytämistäni tuli hiilenmusta printti.

Mustaitiöisiä sienilajeja on useita ja myös muissa kun kirjohelttojen suvussa. Musta itiölaskeuma ei tarkoita automaattisesti psykoaktiivista lajia. Valtaosalla kirjohelttalajeista on mustaitiölaskeuma, mutta Suomessa esiintyvistä kirjohelttalajeista vain kolme lajia on psykoaktiivisia. Pelkällä itiölaskeumalla et pääse eteenpäin ellet omista mikroskooppia, joka on muutenkin aikalailla pakollinen kapistus tunnistuksen varmistamiseen kirjohelttojen osalta, koska suuri osa lajeista näyttää melko identtisiltä.

Hyödyllisempää on ottaa valokuvia sienistä luonnollisessa kasvuympäristössään. Tarkat kuvat lakista, heltoista, jalasta ja joidenkin lajien osalta jalan tyviosasta auttaa yleensä selvittämään sienten suvun ja usein myös lajin. Kirjohelttojen osalta myös valokuva itiölaskeumasta otettuna luonnonvalossa on suotavaa, koska alottelijoilla menee helposti tummanruskea ja musta itiölaskeuma sekaisin.
Eli ilman valokuvia sienistä et tule pääsemään eteenpäin ilman mikroskooppia tai saamaan minkäänlaista, edes suuntaa antavaa tunnistusta.

2 tykkäystä

8 viestiä yhdistettiin ketjuun: Muita sieniä koskevat tunnistuspyynnöt

Hei sellainen kysymys että voiko järven lähettyviltä löytää hyvin suippumadonlakkeja? Menossa vähän viilemmällä kelillä etsimään niin mietin vaan että etsinkö tuolta lehmien peltojen lähettyviltä vai olisiko mökin ympäristö parempi paikka?

1 tykkäys

No parhaita paikkoja on pellon reunat jossa kasvaa rohoa pieninä tuppoina ja heinäpellot jossa on nurmilauhaa. Kaupunkien puistoissa ja jopa omalla kotipihalla niitä voi löytää jos on oikeanlainen maasto. Järven reunoilta voi yhtä hyvin löytää jos maasto on oikea.

Selvä! Kiitos infosta

Voiko tähän ketjuun pistellä kuvia mahdollisista silokkien kasvupaikoista ja kysellä teidän viisaampien mielipidettä että onko mahdollinen paikka?

Ei. Käy itse tarkistamassa paikat kunhan kasvukausi on käynnistynyt kunnolla.

4 tykkäystä