Sienten kuivaus

Hei, kauan pitää kuivattaa, että Cubensikset ovat niin kuivia kuin mahdollista? Kuivaustekniikka: Pahvin päällä, joka on patterin päällä (päivällä lämpö n. +25°C, yöllä n. +30°C) ja pitkulainen ikkuna on noin metrin yläpuolella raollaan koko päivän.

Niin kauan kunnes ne ovat kuivia, mutta varmasti useamman päivän ottaa huonelämmössä. Auki oleva ikkuna näillä keleillä vaan hidastaa kuivumista.

3 Likes

Ok, kiitos tiedoista, laitanpa ikkunan kiinni!

1 Like

Lisään myös että jos sienet repii pienempiin osiin ja laittaa esim. pöytätuulettimen eteen se nopeuttaa hommaa huomattavasti. Sienet ovat täysin kuivia silloin kun varsi “napsahtaa” kun sen taittaa tai kun sienen tiputtaa pöydälle niin se kuulostaa ontolta. Nämä tosin toimivat vain aikalailla kokonaisiin sieniin. Myös kannattaa olla tarkkana jos kuivattaa kokonaisena että varren ja lakin liitoskohta on myös täysin kuiva, se usein voi jäädä vähän löysäksi.
Suosittelen hyötykasvi kuivuria tori.fi saa halvalla käytettyjä.

3 Likes

Tässä ihka ensinmäinen kuivatettu sieni. Kuivatin uunissa 50 asteessa noin 2-3h. Sen jälkeen naiseni pisti sen lasiseen purkkiin paperin sisälle. Muutaman tunnin päästä katsoin ja se ei ollut kovinkaa rapea ja haisi kummalliselle, ei kovinkaan pahalle.
Onko tämä homeessa vai onko isommissa sienissä omanlainen haju, vai pitääkö kuivattaa vielä lisää?

Kannattaa jättää vaikka päiväksi tai pariksi ihan paperille (esim. sanomalehti) kuivumaan huoneilmaan, kunhan se on vain suhteellisen kuivaa (ts. “normaalia” huoneilmaa).

Lasipurkin sisällä kannattaa aina olla kosteudenpoistaja, oikeasti kuiva paperi varmasti auttaa, mutta silikarakeet olisivat tietenkin parhaita. Saattaa löytyä vanhasta kenkälaatikosta tai muusta sellaisesta.

Pienikin kosteus ja sienien sisältämät sokerit antavat bakteereille ja sen sellaisille oivat olosuhteet lisääntymiseen, joten kosteus pitäisi olla melkein täysin poistettu.

Tuskin on homeessa/pilalla, koska aikaa ei ilmeisesti ole kulunut paljoa sadonkorjuusta. Tietenkin jos kasvualustassa on alusta alkaen ollut kontaminaatio, niin tämäkin on mahdollista. Huurumadonlakeissa on kuitenkin varsinkin kuivina selvästi erottuva haju, joka muistuttaa omaan nenään ainakin ehkä hieman likaisia jalkoja, vaikkei se kovin tarkka kuvaus kyllä ole. Haju on aika omaperäinen.

Kuvasta on vaikea sanoa, kun ei ole tietoa paljon massa/koko on ollut tuoreena, mutta ei ainakaan näytä vielä täysin kuivalta omaan silmään. Täysin kuiva sieni on usein vielä selvästi huokoisempi ja “railoisempi”. Kasvatusoppaassa mainittu jalan katkeaminen ilman suurta taittumista on hyvä indikaattori, vaikkakin jopa ihan kuivatkin sienet saattavat taipua ihan hitusen. Jos olet punninnut sienen massan tarkkuusvaa’alla, niin sienen massan pitäisi olla kuivana noin 1/10 tuoreesta, eli esim. 10g yksilöstä jäisi noin gramma kuivaa ainesta. Tässäkin hieman heittoa, yleensä jää vähän enemmän.

1 Like

Pitääkö sienten olla rutikuivia, vaikuttaako ne vaikutukseen jos ne ovat vähän löysiä?
Kuivatin sienet niin että menivät poikki kun niitä taittoi. Kuitenkin, laitettuani ne lasipurkkiin silica gel-pussin kanssa niistä tuli löysiä.

No siis vaikutukseen vaikuttaa sen sienen psilosybiinipitoisuus, joka laskee hieman siinä kuivatessa hapettumisen seurauksena, ei tosin merkittävästi. Tietysti voit käyttää aivan tuoreita sieniä ja kuivaaminen on tarpeellista säilömisessä. Säilytystä varten sienten on syytä olla ihan oikeasti kuivia, jotteivät mätäne sinne purkkiin/pussiin.
Tuosta vielä lisälukemista kiinnostuneille:
Stability of Psilocybin and Analogs.pdf (930,5 Kt)

1 Like

Kuinka kauan kasvikuivurissa kestää sienien kuivua? Ja mikä olisi optimaalisin kuivauslämpötila? Kuivurit toki erilaisia mutta jos nyt joku käyttänyt niin olisin kiinnostunut kuulemaan miten homma toiminut.

Ihmetellyt tässä kun menee niin kauan, että sienet kuivuu. Voi toki olla ei niin hyvä kuivurikin.

Minulle käynyt myös samalla tavoin kuin tuolla yllä mainittiin, että vaikuttaa kuivalta mutta purkissa onkin sitten hetken päästä pehmeähkö. :thinking: En oikein ymmärrä mitä tuossa tapahtuu :thinking:

6-24h riippuen lämpötilasta ja sienten koosta. 60 astetta lienee rajoilla mitä uskaltaa kiertoilmalla käyttää, kovasti kuumemmassa saattavat mustua, mikä ei nyt ole sekään kuin kosmeettinen haitta.

Kuivia ne on kun ovat kuivia, eikä ne siitä umpinaisessa purkissa enää pehmene. Huoneilmasta kyllä imevät vuorokaudessakin sen verran kosteutta, että muuttuvat nahkeiksi.

1 Like

Miten säilytätte sieniä? Onko se niin, että ensin kuivataan kuiviksi, ja sitten purkkiin. Ja mielellään purkki jonnekkin kaappiin/viileämpään tilaan?

Onko mitään säilöntä vinkkejä?

Kuivatus rutikuivaksi, sen jälkeen ilmatiiviiseen astiaan ja säilytetään valolta suojattuna. Huoneenlämpö on aivan ok.

5 Likes

Olen varmuuden vuoksi laittanut purkkiin muutaman silicageelin sienten kaveriksi. Kapseleissakin säilyy pitkään.

2 Likes

Olen välillä ravistellut tuoreita sieniä purkissa, jossa on tomuksi jauhettua askorbiinihappoa, eli C-vitamiinia ja laittanut vasta sen jälkeen kuivumaan. C-vitamiini on hapettumisenestoaine. Ajatus on, että tuo C-vitamiini imeytyisi kuivumisen aikana sieneen ja hidastaisi psilosiinin hajoamista. En tiedä toimiiko.

Lisäksi olen jakanut jauhetut sienet useampaan purkkiin, jotka olen sen jälkeen täyttänyt hiildioksidilla hapettumisen estämiseksi. On säilynyt hyvinä vuosikausia, mutta mitään kunnollista vertailukohtaa mulla ei ole.

Myös ihan vaan suljetussa purkissa, valolta, kosteudelta ja lämpötilojen vaihtelulta suojattu sienijauhe on säilynyt hyvin vuosia. Ilman C-vitamiinia, tai hiilidioksidia. Välilä vaan iskee sellainen optimointihulluus, ja ei se ilmanp oisto ja vitamiinilisä ainakaan haittaa tee. :smile:

1 Like

Oon aina kuivattanu kuivurissa 24 tuntia 70 asteessa eli täydellä teholla mihin tommonen halpiskuivuri kykenee. Sitten vakuumipussiin ja pari silicapussia varmuuden vuoks ja pussi pakkaseen. Hyvin on säilynyt kaikki tähän mennessä enkä ole havainnut mitään sen suurempia ongelmia. Ja tuo 24 tuntia nyt on ihan vaan varmuuden vuoks kun yleensä isoimmatkin sienet jo näyttää aika kuivilta 12 tunnin jälkeen mutta ei ne siitä kärsi jos pitää toiset 12h kuivurissa.

1 Like

Heissan kaikki nyymityypit. Pitääkö ekan sadon jälkeen laatikon kansi jättää hieman auki samanlailla kuin ennen ekaa satoa kun odottelin tattejen pinnaamista? Kävisi järkeen mutta ajattelin tarkistaa asian vielä. Kiitos vastauksista jo etukäteen :)

Laitoin viestin mitatuista pitoisuuksista toiseen lankaan. Olisi ehkä sopinut paremmin tänne. Kasvatettiin siis iso satsi ja lähetettiin näyte labraan tutkittavaksi:

Ite kuivattanu vahvistimen päällä, vahvistin lämpiää jonkun verran. Siihen sanomalehti päälle sienet siihen ja vielä pöytätuuletin puhaltamaan. n. 2vrk nii on “purkkikuivaa”