Kysymyksiä kasvattamisesta

Mitä tarkalleen tarkoittaa, että teit ohjeiden mukaan? Mitä laitoit purkkeihin? Kauanko olet odottanut rihmaston ilmestymistä? Kuinka vanhoja itiöt olivat ja miten ne oli säilytetty? Mitä itiöitä ne olivat?
Tälläkin foorumilla on kyllä useampi käyttäjä, joka myy cubeitiöitä. Sieltä vain ostamaan uusia tilalle.

Hullu mykologi -oppaan ohjeiden mukaan (itiölaskeuma, itiöruisku, PF-tek) etenin. Vermikuliittia, tummaa riisijauhoa, juomalaseihin. Kokeilin myös muutamaa UB-riisipussiakin. Olin mielestäni todella huolellinen steriloinnissa jne. mutta ei mitään rihmastoja. Lajike Golden Teacher. En tiedä kuinka vanhoja itiöt olivat tai kuinka niitä oli säilytetty.

Kauanko olet odottanut rihmaston ilmestymistä, kuten Eni tuossa kysyikin jo?

Kaksi kuukautta… :sweat_smile:

Siinä tapauksessa itiöt ovat luultavasti syystä tai toisesta elinkelvottomia (tai esimerkiksi lisätty liian kuumaan kasvualustaan, epätodennäköistä sinun tapauksessasi, kun UB-riisi on kuitenkin kylmää). Saisitko kuvia niistä kasvualustoista? Hyvin todennäköisesti on kuitenkin syytä hankkia uusia itiöitä.

2 tykkäystä

3 viestiä erotettiin uuteen ketjuun: Sienten kuivaaminen

Hei! Ensimmäinen kokeiluni maissikasvatuksesta meni hyvin. Nyt olen hieman epävarma. Olin muutaman päivän kotoani pois ja sienet venähtivät kasvatuslaatikossa todella suuriksi. Sienten lakit tummuivat lähes mustiksi ja kasvualustalla näkyi mustaa purua (itiöitä ehkä?). Sienten varret säilyivät vaaleina.

Voiko mustuneita sieniä käyttää vielä ruoaksi? Epäilen hapenpuutetta, mutta aiheuttaako se tällaista? Sienet eivät haise eivätkä maistu (pieni määrä kokeiltu) homeelle

Jos tummuminen on tapahtunut lakkien aukeamisen yhteydessä, kyseessä on luultavasti normaali itiöpölyn leviäminen kasvatustilassa eikä se ole haitallista sadon syömisen kannalta. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa pyytää varmistusta valokuvien kanssa.

Hei,

Yksi pitkään kolonisoitumassa ollut pf-tek kakku rupesi pinnaamaan jo aika reippaasti lasissaan (kuvassa suurin pinni (jo pieni sieni?), joka kakusta löytyy). Tuo on tosin kyllä ainoa, joka kunnolla muistuttaa jo sientä.

Kuten kuvasta kuitenkin näkee, niin lasi ei ole kolonisoitunut kunnolla loppuun, vaan saisi tuo vielä olla tekeillä omalta arviolta noin puolitoista viikkoa. Googlaamalla/HuMy:sta löytyy toki paljon juttua siitä, että kolonisoituneet kakut alkavat pinnaamaan laseissaan, mutta suhteellisen vähän tästä, että pinnaus alkaa ennen täyttä kolonisoitumista.

Kysyn siis kokeneemmilta mielipidettä siitä, että kannattaisiko tuo ottaa jo pois lasista, irrottaa irtonainen aines, nesteyttää ja laittaa kasvatustilaan, vai odottaa täyttä kolonisaatiota?

Lisätietona vielä se, että tämä kakku on tosiaan ollut kolonisoitumassa varsin pitkään, jo noin kuukauden. Kolonisoituminen pysähtyi yhdessä vaiheessa lähes täysin noin viikoksi, sillä ilmanvaihto oli näköjään tukkeutunut. Kuten kuvasta näkee, niin folio on heivattu jo pois :slight_smile: (Kakut olivat kuitenkin jo kolonisoitunut mielestäni sen verran (rihmastoa oli lasin ympäri), etteivät kontaminaatiot pääsisivät vermikuliittikerroksen ja rihmaston läpi kolonisoimattomaan ainekseen.) Tuo tussilla piirretty viiva kertoo, kuinka paljon rihmasto on levinnyt n. viikossa. Toki folion puuttuminen on saattanut kuivattaa kakkua sen verran pinnalta, että se on halunnut alkaa pinnaamaan.

Olipa turhan pitkä ja kapulakielinen teksti, kiitos kuitenkin :sweat_smile:

Kiitos vastauksista. Elinkelvottomia kuulostaa osuvalta, koska kasvualustat vaikuttivat siltä, ettei niissä ollut tapahtunut yhtikäs mitään. Avasin UB pussit ja niissäkään ei tosiaan mitään. Eivät edes haiskahtaneet. Kuten eivät laseissa olleetkaan kasvualustat. Täytyy yrittää saada hankittua uusia itiöitä jostain. Tarttee vissiin ensiksi opetella kryptovaluuttojen hankkiminen tai jotain… :sweat_smile:

En ole itse koskaan pf tekillä tehnyt, joten tää on vaan mielipide. Folio olisi voinut pysyä päällä kunnes kakku on: 1. Joko kokonaan kolonisoitunut tai 2. Päätät että tässä menee liian kauan ja otat kolonisoituneen osan kakusta ja laitat sen fruittaamaan/sekoitat bulkkiin.

Jos otit folion pois ennen kun toi sieni ilmesty niin se on voinut nimenomaan kuivahtaa hiukan ja lasin seinää vasten on tullut pieni mikroilmasto. Se ei sinänsä haittaa vaikka siellä olisikin yksi pinni kasvamassa sivusta. Jos tuo viivan alle tullut rihmasto on kasvanut viimeisen viikon aikana niin kakku voi olla nyt jo aikalailla valmis kun tätä kirjoitan. Ja jos se vaikuttaa siltä että kasvu on pysähtynyt niin kakku on voinut kuivua vähän liikaa kun ei ole sitä foliota. Jos kakku vaikuttaa kuivalta niin itse ehkä uittaisin sen nyt ja laittaisin fruittaamaan. Muuten voit tehdä mitä haluat. Ens kerralla vaan pidä folio loppuun asti.

Hyvää keskustelua, ja olet ihan oikeassa sen suhteen, että tuo kakku todellakin on nyt sen näköinen, että se on kokonaan kolonisoitunut. Ajattelit viikonloppuna laittaa sen (nuo, niitä on muutama) nesteytymään.

Tuon idean folion poistamiseen sain muistaakseni shroomerysta, ja sen otin tosiaan pois puutteellisen kaasunvaihdon vuoksi (oma teoriani on se, että kun oli eka kasvatus ja tuli vähän päivittäin käänneltyä laseja, niin micropore-teipin liimapuoleen tarttui hienoa vermikuliittitomua → kaasunvaihto estyi liikaa). Tuo vinkki kyllä toimi itsellä, sillä kolonisaatio oli ollut todella, todella hidasta noin viikon ajan ennen folioiden poistoa. Jos tulee enää käytettyä jatkossa PF-tekkiä, niin pitää olla tuossa tosiaan huolellisempi.

Ois siihen folioon voinu tietty laittaa uuden reijän tai kokonaan uuden folionkin. Mutta eipä sillä nyt enään oo väliä jos kerran ovat jo valmiita. Onnea koitokseen nyt ne pitää vielä saada pinnaamaan :smiley:

Hei olisiko jollakulla tallella Itiön bulkki-ohje? En löydä mistään täältä uudelta foorumilta :frowning:

Ohje “Itiön kookoskuitusubstraattiin” löytyy Hullu mykologi -oppaasta, joka on linkattu tämän ketjun aloitusviestiin.

Mistä ois seiffii tilata psilosybiini sienten itiöprinttejä?
Netissä on kaikenlaista mestaa, mutta mistä tietää et on legit kauppa?

On aika palata harrastuksen pariin kymmenen vuoden tauon jälkeen :sunglasses:

Huhujen mukaan jossain taikasienifoorumilla on sellainen kirpputori-osio, missä anonyymit kaupittelevat printtejään. Luotettaville myyjille on saatettu jopa antaa jokin kunniamerkki tämän merkiksi

7 tykkäystä

Hei! Mitä kannattaa laittaa kattilan pohjalle pef-tek alustojen alle kun niitä steriloidaan kattilassa? Ja onko siis niin, että 1/4 itiölaskeumaa laitetaan 20ml ruuttaan ja yhteen kasvualustaan laitetaan 1-2ml itiövettä? Eli tarvitaanko 10-20 kasvualustaa 1/4 laskeumaan…? :exploding_head:

Kattilan pohjalle voi laittaa vaikka sopivan lautasen tai keittiöpyyhkeen tms.
Itiöitä on printissä heti paljon, joten oikein käytettynä yksi printti riittää varmasti vaikka kuinka moneen kasvualustaan. Teoriassa kaksi itiötä piisaa ja edistyneempiä tekniikoita käyttäen niillä kahdellakin voi esim. agarin avulla inokuloida loputtoman määrän kasvualustoja.
Oikeasti ainakin aloittelijoille sopivampi määrä on tehdä vaikkapa just se 20 ml ruisku yhdestä printistä ja laittaa PF-lasiin sitten sen 1-2 ml sitä itiövettä. Siltikin siis helposti kymmenen lasia tekee printillä.

1 tykkäys

Hei. Kokeilin kasvualustana linnun siemeniä ja vermikuliittia. Tarkemmin kauraa. 3 kokeilua ja 2 kasvoi lopussa pintaosassa tälläistä höttöä? Osaako kukaan sanoa mitä? Liotin siemeniä ja painekeittimellä steriloitu. 1 kakku näyttää olevan ihan priimaa. Kokemuksia? Yleensä kyllä pf-tek ja popcorn myös olleet metodina.