@Vapaudenlätsä Siirsin viestisi tunnistuspyyntöjen seasta tänne risumadonlakkia koskevaan viestiketjuun, jotta muutkin löytävät pitoisuuskeskustelut jatkossa helpommin.
Tuohon Stametsinkin käyttämään määritelmään mahtuu hyvin paljon poikkeavilla pitoisuuksilla varustettuja lajeja. Shroomeryssä taas on annosteluohjeiden suhteen paljon epäyhdenmukaisia ja harhaanjohtaviakin väitteitä, mutta alustavien havaintojen perusteella vaikuttaisi kyllä siltä että risumadonlakin pitoisuudet ovat luultavasti aika lähellä sitä mitä sisarlajin suhteen annetaan ymmärtää annosten perusteella: https://www.shroomery.org/12512/Psilocybe-silvatica
Kokemusten perusteella risumadonlakin vaikutukset on voinut herkempänä huomata selvästi jo 0,6 gramman kuivatulla annoksella, mutta esimerkiksi eräs 25,8 gramman annos tuoreena (vastaten n. 2,5 grammaa kuivattuna) ei tripauttanut vielä ihan kunnolla vaikka selvästi vahvemmin vaikuttikin, jonkin verran saattoi tosin olla toleranssia taustalla. Joka tapauksessa lisätutkimusten arvoinen laji siis.
Muistutuksena kaikille vielä, että aloittelijoiden kannattaa ehdottomasti opetella ensin löytämään ja tunnistamaan luotettavalla varmuudella suippumadonlakki ennen risumadonlakkiin perehtymistä! Suippumadonlakin perinpohjainen tunteminen on parhaita apukeinoja risumadonlakin erottamiseen tappavan myrkyllisistäkin näköislajeista!
Missä sitä on vertailtu nääpiköiden hajuun? Risumadonlakin tuoksua on kuvailtu tämän ketjun aloitusviestissä. Se on tosiaankin hyvin samanlainen kuin suippumadonlakilla, mutta vahvempi ja varsinkin kosteilla sienillä suorastaan kinuskimainen ja imelä. Myös kuivumisesta värinsä muuttaneet lakit tuoksuvat melko selvästi.