Psykonauttien ketju

Pari lainausta netin syövereistä tyypillistä psykonauttia kuvaamaan:

“Tajuntaa laajentavien päihteiden avulla itseään sekä ympäröivää maailmaa observoiva sekä pohdiskeleva henkilö.”

“Muunnettuja tajunnantiloja, mahdollisesti tajuntaa laajentavilla aineilla, kokeileva henkilö”

“Psychonautics is defined as a methodology for discovering altered or non-ordinary states of consciousness — typically those produced by meditation and hallucinogenic substances — as well as to a phenomenological research paradigm which attempts to navigate these states to gain deeper insight into the nature, structure, and processes of the human psyche and unconscious mind.”

Tähän ketjuun kuuluu kaikki aiheeseen liittyvä kuten esim. psykedeelien korkeampien oppien pohtiminen, syvimmät psykedeeliset matkasi ja niiden merkitysten pohtiminen kuten myös mahdollista kirjallisuutta yms. juuri psykonauttien asemasta tai psykonauteille tehtynä.

Täällä siis ei ole yhtään oikeaa eikä väärää ajatusta. Ainoa vaatimus on pysytellä foorumin sääntöjen sisällä ja pitää viestit suunnilleen asiallisina.

Tää on kiinnostava aihe monin tavoin. Koitan nyt kuvata jotain omasta tavastani hahmottaa psykedeelistä kokemusta. En väitä että tapani olisi millään tavoin oikeammassa tai todellisempi kuin kenenkään muunkaan. Mielestäni lopulta on kuitenkin kysymys tulkinnasta ja omaan tulkintatapaan voi toki vaikuttaa jonkin verran. Toisaalta jokin asia jota pitää itse ns. ‘tosiasiana’ voi olla yllättävän vaikeasti muuttuvainen. Toisinsanoen minun on vaikea uskotella itselleni jotain muuta, kuin se mitä pidän totena. Totuuden tavoittelu on kuitenkin itselleni jonkinlainen pyrkimys. Mitä asiat pohjimmiltaan ovat.

Olipa sekava alustus. Koitan selventää. Esimerkkinä olkoon yksi sienimatka, jossa kohtasin (silmät kiinni maaten, eli mielikuvamaailmassani) yllättäen kaksi tyyppiä moottoripyörineen. Tuntuivat hyvin todellisilta olennoilta. He kysyivät haluanko lähteä heidän mukaan. Jos oikein muistan, niin päämäärä olisi ollut kuu(?) Tuli tunne, että ei ole hyvä idea, joten kieltäydyin kohteliaasti kutsusta. Asia oli sillä hyvä ja he lähtivät. Kuitenkin tuo kohtaaminen jäi matkalta elävästi mieleen. Pohdin jälkeenpäin tietenkin, että mitä olisi tapahtunut jos olisin lähtenyt heidän mukaan. Mutta tällainen menneiden jossittelu on lopulta täysin hedelmätöntä, joten ei asia sinänsä haitannut. Uteliaisuutta se tietenkin kutkutteli.

Nyt pääsen varsinaiseen johtoajatukseeni. Itselleni on hyvin merkittävää, miten tulkitsen nämä olennot. Ovatko ne oman mieleni luomuksia (mieleni kyllä osaa tämän, olkoot unet siitä todiste)? Ovatko he todellisia entiteettejä toisesta ulottuvuudesta (tunne joka oli matkalla läsnä)? Aivokemian rätinää? Jumalallisia sanansaattajia, vai pahan kätyreitä? Minkä tulkinnan teenkin, sillä on merkittävä vaikutus. Ja minkä pohjalta teen tämän tulkinnan - uskonko pohjalta? Totuuden tavoittelijana rehellisin vastaus jonka voin sanoa, etten tiedä oikeaa vastausta. Se tuntuu rehellisemmältä, kuin uskoa johonkin joka tuntuisi hienolta tai merkitykselliseltä.

Ystäväni on nykyään uskovainen. Hän saa viestejä Jumalalta ja välillä pohtii ovatko pahat henget riivaamassa. Hän on valinnut tulkinnaksi, että henkimaailma on totta. Välillä se kuulostaa kyllä hyvin sekavalta ja haittaa hänen mielenterveyttään.

Toisaalta shamaani amazonilla on kasvanut maailmassa, missä henget ovat hänelle todellisia. Minulla ei ole mitään syytä kieltää häntä uskomasta ja elämästä tässä uskossa. Kuten ei ystävänikään kohdalla. Tosin toivoisin etteivät nämä uskomukset olisi hänelle itselleen niin vahingollisia, kuin ne välillä tuntuvat olevan.

Olipas ajatuksen virtaa. Menköön näin. Avauksena mistä ja vastauksena mihin😄

7 tykkäystä

Ei ole aikaa vastata syvällisemmin mutta juuri tällaisia ajatuksia on kiva lueskella ettei tule aina vaan yksinään mietiskeltyä :)

1 tykkäys

Olenko ainoa jonka mielestä Kurki on psykedeelinen lintu? Ulkonäössä ei välttämättä ole mitään eriskummallista mutta Kurjen ääni on aivan uskomattoman hienon ja arvokkaan kuuloinen. Ja Kurki ääntelee usein jotenkin juuri sopivaan aikaan omiin ajatuksiini nähden. Tästä esimerkkinä eräänä iltana (ihan selvinpäin ollessani) kun sytyttelin nuotiota hieman vihaisella mielellä, pohdiskelin siinä kaikenlaista enemmän tai vähemmän turhaa mielessäni ja kun raapaisin tulitikun niin samalla hetkellä vieressä olevan lammen päältä eräs Kurki paukaisi lentoon ääntäen jotenkin juuri sopivaan sävyyn ja tahtiin että se pureutui jotenkin ärsyttävästi syvään oman mieleni sisään ja se tunne jonka siitä sain, sai minut ymmärtämään olevani väärässä erään asian suhteen. Kurki läpsi siivillään vettä vasten samalla kun otti vauhtia ja sen ääntely jatkui ja jatkui ja painui yhä syvemmälle omaan mieleeni ja kävi yhä ärsyttävemmän kuuloiseksi kunnes lopulta varmaan kahden minuutin kuluttua kun ääntely alkoi hiipumaan alkoi mieleni taantua siitä vihaisuudesta jossa olin viettänyt koko päiväni ja nyt Kurjen ääni ei kuulostanutkaan enään niin ärsyttävältä. Hetken kuluttua Kurki hiljeni ja samoin hiljeni oma mieleni ja tunsin olevani aivan eri maailmassa melkein. Mieleni oli jollain ihmeen tavalla puhdistunut. Hetken kuluttua Kurki äänteli uudestaan jostain todella kaukaa metsän takaa ja nyt ääni kuulosti taas hienon ja arvokkaan kuuloiselta. Olin ymmälläni ja en keksinyt muuta kuin kiittää Kurkia.

Joskus menneinä aikoina kun en ollut kokeillut elämässäni vielä yhtäkään psykedeeliä niin Kurki ei vaikuttanut silloin mitenkään erityiseltä linnulta. Ääni oli ehkä jotenkin erikoisen kuuloinen mutta mitään muuta ihmeellistä en siinä havainnut. Nykypäivänä todennäköisimmin juurikin psykedeelit ovat tuoneet Kurjen esille uusin tavoin. En tiedä kutsuisinko sitä psykedeeliseksi vaiko hengelliseksi linnuksi.

1 tykkäys

Harmi että sieniaika on juuri syksyllä kun linnut on hiljentynyt olisi meinaan ihan tutkimusmielessä tärkeä seurata lintujen laulua keväisin ja kesäisin sienien avustamana. Tiedä vaikka pääsisi tajunnan tasolla lähemmäs siivekkäitä ystäviämme

1 tykkäys

Juuri tätä psykonauttien ajatuksen virtaa tähän maailmaan tarvitaan lisää!
Uskokaa tai älkää, mutta pelkällä trippailu meditoinnilla järkeilin itse sellaiset käsitteet kuin narratiivinen psykologia ja suvaitsevaisuusparadoksi.
Iloisesti yllätyin kun tajusin näiden olevan olemassaolevia käsitteitä jonka joku viinankiroinen fossiili 1800- luvulla ajatteli ennen minua. En siis sortunut psykejeesusteluun vaan oikeasti kehitin itseäni! Melkein kuin vahingossa.