Tänne uutiset ja muut medialinkit psykedeeleihin liittyen.
Viestiketju vanhalla foorumilla: Taikasienet ja psilosybiini julkisuudessa
Tänne uutiset ja muut medialinkit psykedeeleihin liittyen.
Viestiketju vanhalla foorumilla: Taikasienet ja psilosybiini julkisuudessa
Hyvä, monipuolinen artikkeli ja nostaa esiin myös tärkeää kritiikkiä:
Aikakauslehti New York Magazine käsittelee Cover Story -podcastissaan uuden psykedeelimaailman pimeää puolta. Tutkiva sarja nostaa esiin underground-kulttuurin hyväksikäyttötapauksia ja myös epäkohtia tutkimuksessa.
[…]
Cover Story julkaisi muun muassa videon MDMA:n käyttötilanteesta, jossa terapeuttipariskunta on sopimattoman intiimi traumaperäistä stressihäiriötä sairastavan koehenkilön kanssa.Tapaus on herättänyt keskustelua terapeutin ja potilaan välisen valta-asetelman vaaroista psykedeeliterapiassa. Tajuntaa voimakkaasti muuttavaa ainetta ottanut mielenterveyspotilas on erittäin haavoittuvassa tilassa.
Kotimaan ayahuascasessioista:
Tutkija ja kirjailija Samuli Arkko haastatteli Sielunköynnös-kirjaansa kymmeniä ihmisiä, jotka ovat osallistuneet ayahuasca-seremonioihin Suomessa.
Kertomuksista piirtyy kuva hajanaisesta underground-skenestä, jonka toimijoilla on vaihtelevia toimintatapoja ja motiiveja.
Arkon mukaan valtaosa haastateltavista koki saaneensa seremonioista henkistä, emotionaalista tai muunlaista helpotusta.
Ääriesimerkki on kuitenkin tarina naisesta, joka kertoi päätyneensä psykiatriselle osastolle yksityisen seremonian jälkeen. Seremoniassa neoshamaani antoi naiselle masennuslääkepillerin ja DMT-nestettä. Yhdistelmää kutsutaan farmahuascaksi. Viranomaisia pelännyt shamaani sätti naista tämän otettua yhteyttä lääkäriin.
Jos farmahuasca on sama kuin pharmahuasca, niin se tarkoittaa vain MAO estäjää sisältävän kasvin korvaamista jollain lääkeaineella joka antaa saman vaikutuksen. Tuo masennuslääkepilleri ei pitäisi liittyä tuohon methodiin kait lainkaan.
Masennuslääke yhdistettynä näin voimakkaaseen psykedeeliin on vähintäänkin kyseenalainen yhdistelmä. Liekö ideana ollut että näin pelokas ja kärsivä ihminen saadaan kuitenkin ottamaan se matka, että parempi se kuin olla ottamatta matkaa lainkaan? Ei käynyt mielessä kokeilla jotain miedompaa vaikka ensin
Tuossa kun vertailtiin eri psykedeelejä eri traumojen hoitoon, ni mulle välitty kuva, et sienet ja lsd ovat kokonaisvaltaisempia. Ja MDMA enemmän soveltuva trauman läpikäymiseen ilman isompaa riskiä saada aikaan ahdistusta, pelkoa tai riskiä traumatisoitua paremmin, tai uudestaan.
“Kun potilaan pitää käydä läpi traumaa ilman kamalaa pelkoa ja vastustusta, MDMA on hyvä aine. LSD ja psilosybiini taas ovat avarampia kokemuksia. Esimerkiksi kuolemansairas voi nähdä olemassaolonsa laajemmasta näkökulmasta ja löytää rauhan.”
MAO-estäjiä (esim. moklobemidiä) on käytetty myös masennuslääkkeissä.
Farmahuascassa tarkoitus on ymmärtääkseni korvata MAO-estäjää sisältävä kasvi jollain synteettisellä MAO-estäjällä. Toisin sanoen MAO-estäjä otetaan synteettisessä muodossa. Mitään muuta vaikutusta sen lisäksi ei ymmärtääkseni haeta.
https://wiki.dmt-nexus.me/Pharmahuasca
“Pharmahuasca is a pharmaceutical version of the entheogenic brew ayahuasca. Traditional ayahuasca is made by brewing the MAOI-containing Banisteriopsis caapi vine with a DMT containing plant, such as Psychotria viridis. Pharmahuasca refers to a similar combination that uses a pharmaceutical MAOI instead of a plant”
Vaihtoehtoinen käyttötarkoitus ei poista synteettisen MAOI-pillerin luokitusta masennuslääkkeenä, vaan termi on myös tässä yhteydessä informatiivinen eikä nähdäkseni harhaanjohtava.
Totta. Käytetty methodi on siis ollut juurikin Farmahuasca jos käytössä ollut masennuslääkepilleri toimi yksistään vain MAO-estäjänä.
“AUSTRALIA aloittaa ensimmäisenä maana ekstaasitablettien ja psykedeelistä sienistä saatavan aineen lääketieteellisen käytön vakavien mielenterveysongelmien hoidossa, kertoo BBC. Laki astui voimaan viime helmikuussa.”
Uudempaa uutista aiheesta josta Matias on yllä linkannut.
Taikasienistä voidaan saada apua alkoholismin hoitoon – Suomalaislääkärit mukana mullistavassa tutkimuksessa. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4b2dbdde-2442-43f1-8b92-079d052d7065