Muita sieniä koskevat tunnistuspyynnöt

Tällaisia on rypäleittäin parissakin lähimetsikössä, ruohoisella rinteellä.



Ja sitten vielä tällaisia ruohikkoisella metsikön rinteellä.


@Xero Muutamaa eri lajia hiippoja (Mycena).

2 tykkäystä

Hei, onko tämmöisestä kellään käsitystä mikä kyseessä? Ensin luulin, että mätä joku, mutta tarkempi tarkastelu viittaisi, että ihan voimissaan oleva yksilö. Napakka ja hattukin vasta avautumassa. Sammaloituneella pihanurmella kasvaa.

Luultavasti hiippo (Mycena). Voisi olla nokimaitohiippo (M. galopus var. leucogala).

3 tykkäystä

@Vapaudenlätsä Siirsin viestisi tänne tunnistuspyyntöjen puolelle, risumadonlakkia koskeva viestiketju ei ole tarkoitettu tunnistusavun pyytämiselle. Palautin myös edellisen viestisi tähän viestiketjuun, koska se sisältää tunnistamisen kannalta oleellista kuvamateriaalia. Toivoisin muutenkin, että lopettaisit keskusteluhistorian silppuamisen omia viestejäsi poistamalla, varsinkin jos toivot saavasi vielä jatkossa vastauksia.

Mainitsemasi nääpikkäkuvan poislukien muissa kuvissasi esiintyvät sienet näyttävät kyllä madonlakeilta, itiölaskeumien valaistus on hieman kehno ja sävyt erottuvat huonosti, mutta eivät nekään vääriltä näytä. Tämän viestisi toisessa kuvassa näkyvät yksilöt ovat lähimpänä risumadonlakin selkeästi tunnistettavaa malliesimerkkiä ja siihen kannattaa keskittyä kun harjoittelee lajin tunnistamista. Ulkonäkö vaihtelee paljon ja monet yksilöt tunnistaa parhaiten omin silmin kokemuksen myötä.

Ylipäätään risumadonlakki vaatii tunnistajaltaan kokemusta muista lajeista sekä myös luottamusta omiin taitoihin, kunhan sille on katetta. Emme me luotettavat tunnistajat syyttä varoittele lajista kiinnostuneita ja pyrimme vastaamaan tunnistuspyyntöihinkin varovaisuudella: vaikka antaisimmekin positiivisen vastauksen tunnistuspyyntöön niin on silti ensisijaisesti kuvaajan vastuulla pystyä tunnistamaan jokainen itiöemä yksi kerrallaan ja jättämään vähänkään epäilyttävät yksilöt rauhaan. Tietysti tunnistusapua saa kysyä, mutta varsinkin tämän lajin kohdalla on suositeltavaa että lopulta kykenee itsekin varmistumaan omista löydöistään sillä iso osa suippumadonlakkia muistuttavista tunnuspiirteistä ja ominaisuuksista ei välity kuvien kautta.

Itselläni meni alunperin kahtena syksynä monien metsäreissujen myötä tuntikausia lajin perinpohjaiseen tutkimiseen luonnossa mm. @velho:n erinomaisen kuvamateriaalin sekä vinkkien opastamana ja edelleen kohtaan myös epäilyksiä herättäviä, erikoisempia yksilöitä. Muutaman näytteen varmistin myös DNA-sekvensointia tarjoavan palvelun kautta ja silti koen usein erittäin hyödylliseksi löytöjen vertailun samalla kasvupaikalla esiintyviin tyypillisempiin yksilöihin omin aistein.

Tuoksussa on toki oma vivahteensa, mutta yhteneväisyys suippumadonlakkiin on kyllä yleensä kokeneille selkeästi havaittavissa.

Käsittääkseni rahkamadonlakkikaan ei ole täysin ehdoton kasvuoloissaan sammaleen suhteen, mutta itselläni ei ole varmoja havaintoja lajista.

P.S. Kiitos vielä hyvistä ulkokuvista.

2 tykkäystä

Kävin ensimmäisellä tunnistusretkelläni ja olettamassani paikassa oli sieniä, joita en tunnistanut.





@stimppa Jokin lahokka, luulatavasti rahkalahokka.

1 tykkäys



Mitä sieniä noi on ? Kiitos!

Mustesieniä.

Mitä mieltä? Ruskokirjoheltta?


Sadekelillä otettu kuva, musta itiöprintti. Kiitos jos joku tunnistaa.

@intoilija Rusokkaita (Entoloma).

@helttahattunen Kuva riittämätön tunnistukseen. Tarvii kuvat heltoista sekä jalasta.

1 tykkäys

Suippu muoto on tyypillinen varsinkin nuorille risumadonlakeille, eikä se johdu yöpakkasista. Lakkien muoto muuttuu itiöemien koko elinkaaren ajan, leventyminen ja laakeaksi avautuminen ovat osa ihan normaalia kehitystä.

Tämän viestisi kuvissa näyttäisi kaikissa olevan risumadonlakkeja. Kannattaa keskittyä aluksi niihin tyypillisimpiin, suippumadonlakkia monellakin tavalla muistuttaviin yksilöihin ja niihin vertailemalla yrittää tunnistaa epävarmoja yksilöitä omatoimisesti.

Risumadonlakki vai psilocybe caerulipes? Eli pitkään tutkinut ja hutkinut näitä, ja saan joka kerta vastaukseksi jommankumman, te fiksummat kertokaapas mulle kumoi on? Ja hyvät syksyt kaikille :slight_smile:




Kiitoksia, näin itekin aattelin :slight_smile:

1 tykkäys

@Sipemarja Kannattaa tarkistaa heltat ja itiölaskeuma, mutta risumadonlakeilta näyttäisivät. Keräämistä ja käyttöä suositellaan välttämään tappavan myrkyllisten näköislajien vuoksi.

2 tykkäystä

Lajille on tyypillistä suuret vaihtelut koossa ja muodoissa, eivätkä kaikki yksilöt noudata yhdenmukaisesti täysin samanlaista kasvutapaa. Kaikki risumadonlakit eivät identtisesti kasva leveyttä ja laakene vaikka se yleistä onkin. Risumadonlakkiketjussa on havainnollistavia kuvia ulkonäön monipuolisesta vaihtelusta.

2 tykkäystä


Siinä lisää kuvia jos auttaa yhtään? :slight_smile:

@Sipemarja Tässä kuvassa ei näy helttoja eikä itiölaskeumaa, joiden tärkeyttä korostin aiemmin. Poistin viimeisimmästä viestistäsi kuvat jotka olivat jo aiemmassa tunnistuspyynnössä.