Meditaatio, yms. harjoitteet

Harrastaako muut foorumilaiset näitä? Mitä mieltä olette näistä? Mikä on oikeaoppinen tapa meditoinnille?
Olen itse harrastanut sitä nuorempana, ja pitänyt taukoa välissä, ja nyt vanhempana taas varmaan jonku parin kk ajan 7min joka päivä.
Itselleni se ei oo helppoa päästä meditaatioon sisälle, ja en ole varma onko mitään selvää hyötyä tullut. Mieli tuntuu ehkä olevan vähän tyynempi, ja pystyy keskittymään paremmin, mutta tämä voi olla placeboakin, ja johtua esim. 5-htp:n käytöstä.

Itse olen keskittynyt mielen hiljaisuuteen ja olemaan vain hiljaisuudessa. Aiemmin olen käyttänyt esim. Ramana Maharshin Kuka minä olen ns. menetelmää, joka edennyt älyllisestä kyselemisestä- etsimisestä tähän Olen- “tuntoon”.
Olen koko ajan, niin paljon kuin mahdollista vaan tässä mielen hiljaisuudessa ja muuten pysyttelen tarkkailijana samaistumatta mielessä pyöriviin ajatuksiin/egopersoonaan. Tämä on siis käytännössä jatkuvaa enemmän tai vähemmän hiljaisuudessa olemista, ajatuksettomassa tilassa olemista, sisimpään yhteydessä olemista, olemista läsnä tässä ja nyt sekä karkailematta ajatuksineen menneisyyteen tai tulevaisuuteen.

Papaji muotoilee hyvin sen mitä meditaatio on:

When you meditate, the ego rises and you become the meditator. In this process, you objectify Reality, which is actually who ´you´ truly are. So the best meditation is to simply keep quiet here. Don´t follow any thought and don´t activate the mind. This is true meditation. Knowing that you are meditating is not true meditation. When you keep quiet here, there is no meditator. There is nothing to achieve in the future, because everything is already here. The meditator rises from here. When you keep quiet that is no meditator, no meditation and no object of meditation. This is Existence-Consciousness-Bliss Itself. It is in this instant, in this space, It is who you are, desireless, Perfect Self. In the twinkling of an eye you are free.

Ok. En tiedä onko oma metodini väärä, mutta mulla on ollu tapana laittaa taustalle pyörimään jotain tilanteeseen sopivaa musiikkia. Samalla se toimii ajastimena, et millon on aika lopettaa.
Esim. kirjoittaa youtubeen “meditation music 7min”, ja sieltä löytyy vaihtoehtoja.

Riippuu ihan siitä mitä meditaatiolta hakee. Jos ihan perus mindfullnessia niin niitä ohjeita on netti pullollaan eikä ole väliä mitä niistä noudattaa. Ihan makuasia mikä tuntuu sopivalta.
Jos taasen tähtää mielen takana olevaan niin ainut tie sinne on mielen hiljaisuus ja tyhjyys ja se on vähän eri kuin perus meditaatioksi mielletty subjekti-objekti pohjainen meditaatio.

Eckhart Tollen Läsnäolon voima on ihan hyvä perusteos, jos haluaa oppia mieleen samaistumattomuutta ja läsnäoloa. Löytyy myös paljon videoita Youtubessa mutta itse en ole niitä katsellut niin en osaa suositella jotain tiettyä.

David Godmanin kanava Youtubessa on hyvä, jos haluaa perehtyä esim. Ramana Maharshiin tai Papajiin.

Mitä haen? Haen meditaatiosta mielenrauhaa/tasapainoa, yms. samanlaisia hyötyjä, kuin psykedeeleillä.
Eli tässä tapauksessa mindfullness tulee varmaan kysymykseen?

Varmaan mindfulness on tarpeisiisi sopiva.

Suosittelen silti Eckhart Tollen Läsnäolon voima kirjaa. Sen sisäistämällä ja ohjeita noudattamalla pärjää elämän aallokoissa :slight_smile:
Löytyy käytettynä edullisesti.

Mielenrauhan ja etenkin pään selkeyttämisen saavuttamiseen varmasti psilosybiiniäkin tehokkaampi “lääke” on liikunta. Enkä tarkoita pelkästään ultrajuoksua vaan yhtälailla päivittäinen kävely tai pyöräily metsäpolulla toimii. Itsensä liikkeelle saaminen tod.näk. monelle se isoin kynnys, kun on niin helppoa lysähtää sohvalle… monella se aivosumu voi jo johtua liiallisesta sisätiloissa pyörimisestä, etenkin jos kotona vähän kehnompi vaihtuvuus ilman kanssa. Tuolloin myös meditaatio ja jooga tuppaa jäämään alun innostuksen jälkeen unohduksiin. Näin syksyn keruusesongin jäljiltä olisi kohtuu helppo yrittää pitää sitä hyötyliikuntaa yllä, kun on ristiin rastiin peltoja ja metsäautoteitä samoillut :sweat_smile:

5 tykkäystä

Laitetaas pientä tilannepäivitystä. Eli nyt on jo jonkun aikaa meditoitu 7-10min joka päivä, mutta en oo huomannu oikeastaan mitään varsinaista muutosta mihinkään.
Joko teen jotain väärin, tai sitten en vaan pääse tarpeeks hyvin kiinni tuohon meditaatioon.
Taustalle tulee yleensä laitettua jotain sopivaa meditaatiomusiikkia pyörimään, jola kestää just sen 7min, nii tietää jonkunaikaa sen jälkeen lopettaa. Toimii samalla kellona.

Aika mahdotonta on kenenkään muun sanoa mitään tästä miksei pienimuotoinen meditaatio tunnu vaikuttavan. Oletan, että osaisit itse vastata paljon paremmin itsellesi, miksi näin on.
Jos tavoittelet omien sanojesi mukaan mielenrauhaa ja tasapainoa, niin olisi hyvä kysyä itseltään, mitkä asiat estävät tai häiritsevät mielenrauhaa.

7min rauhallista musiikkia kuunnellen meditaatioasennossa voi kyllä säännöllisyyden puolesta olla oikein hyvä rutiini, mutta sen vaikutuksia on lähes mahdotonta objektiivisesti arvioida, mikäli mitään todella merkittävää muutosta ei huomaa. Vaikeus objektiivisuuteen paljastuu, jos miettii, millainen olotila olisi ilman säännöllistä meditaatiohetkeä. Ehkä huonompi, ehkä sama, tai parempi.

Itse en harrasta meditaatiota, joten en tiedä aiheesta riittävästi. Mutta jos vertaan sitä ihan rauhoittumiseen ja hiljentymiseen päivittäin, niin aika kuulostaa lyhyeltä. Mikäli meditointi ei tunnu vastenmieliseltä, niin kokeilisin varmaan pidemmällä ajalla, esim 20min tai 40min. Ja jos meditointi ei vaan tunnu hyvältä, niin mielenrauhaa voi tavoitella muillakin tavoilla. Luonnossa liikkuminen, piirtäminen/maalaaminen ym luova toiminta, tai vaikka tanssiminen yksin kotona voisivat olla toimivia. Tai muiden ihmisten kanssa vietetty aika jonkun yhteisen tekemisen /harrasteen parissa.
Itsensä kuuntelu on mielestäni olennaista, koska sitä kautta oppii tuntemaan omaa ajatteluaan ja tunteita uusista näkökulmista.

2 tykkäystä

Juu, tavoitteena just tuo mielenrauha, itsevarmuus, ja se ettei ottaisi kaikkia sanomisia niin henkilökohtaisesti.
Kuitenki ei ole tämmöisiä hyötyjä tai parantuneita ominaisuuksia näkynyt.
Ja nimenomaan microdosettelun ja trippailun korvikkeena olin ajatellut tätä vaihtoehtona.
Ja toisessa ketjussa tuli microdosetuksestakin puhe, mutta sitäkään ei oo tullu pariin vuoteen tehtyä. Mietinnän alla sekin pienemmällä annoksella, kuten mainitsin siellä.