Uniongelmat ja -lääkkeet

Nyt tarvis apua. Syönyt unensaantiongelmiin vajaa 10 vuotta mirtazapiinia jonka teho loppunut. Lääkäri määräsi zopinoxia, joka kyllä auttaa unensaantiin mutta ei sovellu muuten. Kysynkin nyt, tietääkö kukaan mitään ainetta joka auttaisi unensaantiongelmiin? Mieluiten laillisia tai siinä rajoilla, mutta kaikkea saa ehdottaa. Lailliset hamppuöljyt yms kokeiltu, ei liiemmin vaikutusta. Ongelma siis niin vakava, että en nuku pariin kolmeen päivään minuuttiakaan jos en tuota zopinoxia syö.

Oletko etsinyt syytä uniongelmien aiheuttajalle? Käytätkö esimerkiksi stimulantteja?

Lääkkeet eivät varmastikkaan ole hyvä ratkaisu uniongelmiin pitemmän päälle. Aineen teho vähenee käytön myötä ja sen korvaaminen toisella vahvemmalla ajautuu ennen pitkää samaan tilanteeseen. Ja noilla aineilla on usein aika paljon haittavaikutuksia.

Itse koittaisin tuossa tilanteessa ratkaista ongelman aiheuttajan tai aiheuttajat ja siirtyä noista lääkkeistä miedompiin askel askeleelta. Suuri apu on varmasti liikunta. Ainakin yleensä. Jos juot kahvia tai käytät muita stimuja niin yritä vähentää niiden määrää erityisesti iltaa kohden. Tunnin mittainen hölkkälenkki iltasella voisi olla kokeilemisen arvoista. Sen lisäksi vaikka jooga/meditointivenyttelysessio sänkyyn mennessä.

1 tykkäys

Oletko keskustellut lääkärin kanssa nykyisen lääkkeen sopimattomuudesta? Onko melatoniinia kokeiltu?

Mitään varsinaista syytä ei ole. Ei stressiä tai hankalaa elämäntilannetta, pelkästään vilkas ”ajatustenjuoksu” iltaisin. :sweat_smile: Kaikki normaalit keinot kokeiltu tässä viimisen 10 vuoden aikana. Urheilullinen olen ollut aina ja käyn lenkillä. Itsensä väsyttämisellä ei mitään vaikutusta.

Mihinkään aineeseen en koe olevani loukussa, muutaman päivän viikossa yritän olla ilman ja kokeilen josko uni tulisi. Kahvia kuppi tai kaksi aamuisin.

Joo oon. Määräsi neljää eri lääkettä kokeiluun. Triptyl, ketipinor, zopinox ja joku antihistamiini. Noista zopinox ainut millä saa unta.

Syönyt nyt pari kuukautta zopinoxia ja samainen lääkäri sanoi respan uusimisessa, että ei määrää sitä enään koska zopinox on väliaikaiseen unettomuuteen. :joy: kysyin että mitäs sitten tehdään kun en nuku ilman tuota, niin suostui kirjoittamaan vielä 30 kpl. Siksi tässä olisi vähän kiire löytää joku keino saada unta.

Unilääkkeiden käytöllä voi olla vastavaikutus seuraavaan iltaan. Jos otat edellisenä iltana unilääkettä joka vaivuttaa sinut uneen, niin aivosi alkaa säännöstelemään omaa toimintaansa jotta se saavuttaisi luonnollisen tasapainon ja se näkyy sitten seuraavana iltana vastakkaisena vaikutuksena sille mitä unilääkkeet sinulle tekevät. Kun unilääkkeen vaikutus on lakannut seuraavaan iltaan mennessä, niin aivot tasapainottaa tätä vaikutusta vielä silloinkin jossain määrin, ja tämä saattaa olla syynä sille miksi mieli alkaa laukkaamaan ja uni ei tule ilman uutta lääkeannosta.

Vaikeus saada unta voi siis olla vieroitusoire näistä lääkkeistä. Jos näiden käyttö on ollut kroonista jo vuosien ajan, niin aivosi ovat saattaneet tottua tähän rytmiin. Vaikka jättäisit muutaman päivän väliin niin aivosi mukailee edelleen tuota lääkeaineen tuttua vaikutusta ja yrittää tasapainotella sitä vaikket ainetta juuri nyt ottaisikaan.

Noiden käyttöä voi kokeilla vähentää hiljalleen askel askeleelta kuukausia kestävällä jatkuvalla yrityksellä. Ja katsoa sen jälkeen josko uni tulisi paremmin ihan luonnostaan. Näin selviää ainakin onko univaikeudet tästä johtuvaa. Tilalle voi koittaa jotain miedompaa, vaikkapa Matiaksen ehdottamaa melatoniinia. Muistaen että edes melatoniinin jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa.

Riippuen mitä herkkä on kofeiinille, niin sillä voi olla hyvinkin vahvasti ajatuksen juoksua nostava vaikutus. Erityisesti jos sen yhdistää tuon unilääkkeen vieroitustilaan. Kofeiinin puoliintumisaika on suunnilleen kuuden tunnin luokkaa, eli jos otat aamulla 300mg kofeiinia, niin 12 tunnin kuluttua jäljellä on vielä 75mg.