Tästä tee jutusta olisin kiinnostunut miten se tehdään
- Sienet silpuksi/jauhoksi ja kiehuvaa vettä päälle
- Annetaan liota vaikka vartti välillä sekoitellen
- Oman maun mukaan sihdataan sienimatsku pois tai sitten ei
- Sitruunaa, jotain teetä, hunajaa, sokeria sekaan halutessaan
- Ääntä kohti.
Meikä on testannu tämmösiä variaatioita:
- sitruunalientä kuppiin (sitä tiivistettä keltasesta purkista)
- sienet sekotetaan sitruunaliemeen silputtuna ja annetaan olla 5-10min
- keitetty vesi ja tee-pussi ja annetaan olla 10-15min
- teepussi pois ja kaikki kitusiin, ml. sienimuhju
Ja
- valmista normaalia teetä haluamastasi laadusta
- teepussi tai siivilä pois
- sienisilppu sekaan
- hauduta 10-15min
- kaikki kitusiin
ja noista vielä variaatio jossa sienimuhju siivilöidään pois.
Anekdootti ja anekdoottiin perustuva spekulointi on että sienimuhjusta ei liukene kaikki vaikuttavat aineet, eikä sen poistaminen toisaalta myöskään vähennä pahoinvointia. Eli oma johtopäätös: parempi vetää se kitusiin. Sitruunaliemi ei tunnu tekevän juuri mitään vaikutusten osalta. Pahoinvointi on melko satunnaista, ja suurimmaksi osaksi oon tullu siihen tulokseen että se voi olla osittain henkistä sorttia.
(Tähän väliin huomio että nautin usein sienet kannabiksen kanssa kombona, ja kannabis tuppaa vähentämään tuota pahoinvointia…)
Myös ilman tee-aspektia on tullu popsittua ja siinä kyllä huomaa että hieman hitaammin kajahtaa, mutta noilla sitruunaliemillä ei tunnu olevan juurikaan merkittävää vaikutusta. Ainostaan sillä että jonkin sortin tee-muodossa kajahtaa vähän nopeammin tai “tehokkaammin”. Sillä tosiaan enemmän tuntuu olevan vaikutusta että nauttiiko teen kanssa sen sienimuhjun naamaan vai ei.
On tullut testattua myös erilaisilla paasto/ei-paasto komboilla eikä ne ainakaan pahoinvoinnin osalta tunnu merkittävältä. En toki mitään kovin älytöntä mättöä oo koskaan ennen sieniä nauttinu.
Mutta kuten totesinkin jo niin anekdoottihan tämä
Vaikuttavat ainesosat on erittäin vesiliukoisia, eli veden ei tarvitse olla edes lämmintä tai kuumaa. Maun vuoksi toki mielummin tulee lämpimät teet teepussin kera keiteltyä, jos juomalla tulee nautittua. Henkilökohtasesti mielummin syön kun juon.
Jep. Anekdooteissa tuppaa olemaan se placebon osuus mukana todnäk. Voihan se olla että se sienimuhjun pois heittäminen on jonkin sortin pyhäinhäväistys omassa alitajunnassa ja sen takia tuntuu ettei toimi niin hyvin
Mene ja tiedä
Tämä tuppaa olemaan kanssa hyvin käyttäjäkohtaista. Itse en esimerkiksi voi käyttää yhtään, edes pientä määrää kannabista ennen sienien nauttimista tai heti ensimmäisien tuntien aikana, koska ne vahvistaa toistensa vaikutusta ja tulee hyvin herkästi paha olo ja epämieluisa matka. Ihan vain varoituksena, ettei mene kellään hommat ns. plörinäksi sen takia että koittaa pelata “varman päälle”.
Joo, tätä ei voi korostaa tarpeeksi että tuo kombo on tosiaan hyvin käyttäjäkohtainen ja myös kokemuskohtainen asia. Voi olla hyvin arvaamaton jne. En missään nimessä suosittele, varsinkaan alkutaipaleella oleville.
Tämä on totta. Ennemmin merkitystä on sillä, onko sienimateriaali veitsellä tms. silputtuna vai vaikkapa kahvimyllyllä jauhettua. Pienemmällä hiukkaskoolla uuton tehokkuus, eli veteen siirtyvä osuus koko käytetyn matskun psilos(yb)iinimäärästä on suurempi.
Lisäksi, jos meinaa sen vähemmän herkullisen muhjun “nauttia”, alle kahden tai kolmen millin läpimittaiset hituset läpäisevät mahanportin nopeasti ja sienet nuorisolaiskielellä ilmaistuna niin sanotusti pärtsivät nopeammin verrattuna isompaan silppuun tai vaikkapa pureskeltuihin sieniin.
Mitä kannabikseen ennen sienten tai sieniteen nauttimista tulee, monella (normaalijärkisellä) asioista edes vähän selvää ottaneella ensimmäisellä kerralla sientenkäyttö syystäkin jännittää aika tavalla ja tähän jännitykseen pienet savut voivat auttaa hyvinkin. “Kokeneempana” sientekäyttäjänä saattaa kyllä jännittää vielä paljon enemmän joka kerta, kuin ensimmäisellä kokeilulla. MUTTA minun mielestäni on hyvä kokea sienet ainakin joskus ihan pelkiltään. Ruojalla ja Badtripillä on erinomaisia pointteja tuossa ylempänä ehdottomasti.
Eri itiöemissä on myös aikalailla vaihtelua tajusteiden määrissä ja joskus puolentoista cubegramman teenlitku sienimatsku sihdattuna vie huomattavasti kauemmas, kuin toisen päivän kahden cubegramman tee kaikki sienimuje syötynä. Matkan voimakkuuteen vaikuttavat ainakin asiat x, y, z, θ ja φ, joista osa riippuu sienistä itsestään ja osa ruokailuista ja mielialasta ja ja ja.
Jottei menisi aivan täysin off-topiciksi, niin laitetaan lopuksi vielä tarkistettu yksinkertaisin äkkiseltään mieleen juolahtava sieniteeresepti:
- Laita sieniä (pilkottuna/jauhettuna oman mielen mukaan) astiaan
- Kaada vettä (lämpötila vapaavalintainen) päälle
- Juo (syö sienimateriaali samalla, jos haluat)
Tämä nyt on vähän nollakommentti, mutta eipä tuota tuon paremmin juuri voi sanoa
Olen lukenut ja nähnyt joitain videoita jossa sanotaan, että kiehuva vesi ei ole hyvä vaan kuuma?
Miten tämä väite on perusteltu?
Muistaakseni siinä oli, että kiehuva vesi tuhoaisi jotenkin vaikuttavat ainesosat ? mutta ei taida pitää paikkaansa, kun katsoo psilosybiinin sulamispistettä
Sulamispiste 220–228 °C
Jep. Kuten ehkä itsekin juuri huomasit, parin sekunnin Google-haulla (ja toisten parin sekunnin ajattelulla) selviää moni asia.
Onko kukaan kokeillut miten vaikuttaa oloihin ja makuun parantavasti jos säilöö kuivatut muskatut sienet hunajaan 2-3kk ajaksi, halutessa siivilöi ja käyttelee hunajaa teen kanssa?
Luin jostain moisen ohjeen. Etuna ainakin on hyvä säilyvyys.
@Vapaudenlätsä jos meinaat syödä sen muhjun niin liotusajalla ei ole juuri merkitystä. Ihan varmasti se jauhe ei sinne liukene, vaikka odottaisi viikon. Jos ajattelit sihdata sienimatskun pois, niin varttitunti on varmasti aivan passeli, toiseen kertaan suodattamiselle en kyllä keksi perusteita.
Sienistä tulevat vatsavaivat johtuvan käsittääkseni lähinnä sienisoluissa olevan kitiinin vuoksi (lisäksi trehaloosin, jos on sille herkkä) ja suolen serotoniinireseptorien aktivoitumisen seurauksena. Huono olo syntyy suolessa, ei mahassa, joten sienimatskun pienellä koolla ei sen puolesta ole etua, mutta vaikuttavat aineet pääsevät nopeammin suoleen ja näin imeytymään elimistöön, vaikka olisikin syönyt jotain ennen sienten nauttimista. Rajansa toki kaikella, ähkyyn asti ei kannata itseään mättää.