Sienet ja kokaiini

Mitähän veikkailisitte, että onko huono asia ottaa esimerkiksi alkuillasta kevyen annoksen sieniä ja illalla juhliessa kokaiinia? Taikka aamulla kotiin päästyään sieniä oloa helpottamaan.

Tiedän, että sienten terveysvaikutus perustuu sen aikaansaamiin muutoksiin kehossa, mutta koska sienet sekä kokaiini molemmat vaikuttavat mm. serotoniinin toimintaan, niin ajattelin kehittääkö näiden aineiden yhteiskäyttö ns. kehoa vikasuuntaan?

Toisin sanoen, mietin voiko microdosettelulla tulla parannuksen sijaan vaurioita psyykeeseen.

Mitä “terveysvaikutusta” tarkoitat? Tästä asiasta voi olla montaa mieltä, mutta omasta mielestäni erilaisien tajuntaa muuttavien aineiden ottaminen biletysmielessä ei juurikaan pidä sisällään mitään terveysvaikutuksia. Toki kaikella on aina omat hyvät puolensa, kyllähän alkoholikin johtaa monilla hyviin sosiaalisiin hetkiin, vaikka fysiologisesti ei sillä oikeastaan ole muuta roolia kuin elämän lyhentäminen.

“Terapiamielessä” tällainen kombo kuitenkin kuulostaa omaan korvaan suoraan sanottuna turhalta, mutta you do you.

Millaisia annoksia mietit? Yleensä ottaen kuitenkin sanoisin tähän, että huono idea, mutta tämä kai riippuu todella paljon myös ihmisestä.

Psykedeelit ovat huumaavien aineiden kirjossa melko turvallisia joitain synteettisiä aineita lukuun ottamatta, ja psykedeelien ryhmän sisällä psilosybiini lienee vielä yksi turvallisimmista psykedeeleistä, eli fysiologista vaaraa nuo tuskin tuottavat.

Henkisesti vaikeat kokemukset ovat psilosybiinin kanssa yleinen riski, ja senhän takia tuo kokaiinin ottaminen kuulostaa mielestäni hyvin huonolta idealta. Joskus vaikeiden kokemusten ollessa liikaa jotkut ihmisethän käyttävät rauhoittavia lääkeaineita ns. “trip killereinä”, jotta vaikean kokemuksen oireet (pääasiassa ahdistus ja pelko) lievittyisivät. Karkeasti kuvailtuna rauhoittavat lääkeaineet toimivat käänteisillä mekanismeilla kuin piristeet kuten kokaiini tai amfetamiini. Piristeiden tuoma valpas tajunnan tila toisin sanottuna pahentaa “huonoja keloja”, ja voi altistaa todella vakaville henkisille oireille.

Mielestäni kaikki stimulantit kofeiinista lähtien altistavat tuolle ahdistavalle mielentilalle, jonka takia nuo aineet tulisi nauttia erikseen.

Piristeet, kuten kokaiini ja amfetamiini, toimivat usein estämällä hermostossa viestejä välittävien monoamiinien takaisinottoa soluun, eli viestiä vievää välittäjäainetta jää “lillumaan” solun ulkopuolelle enemmän, jolloin se vaikuttaa voimakkaammin.

Kokaiini on stimulanttien ryhmässä melko uniikki, sillä se lisää mm. tuolla mekanismilla keskushermostossa kolmen merkittävimmän monoamiinivälittäjäaineen määrää: se estää serotoniinin, dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinottoa. Se on niin sanottu “SDNRI”, eli “serotonin-dopamine-noradrenaline reuptake inhibitor”. Tämä siis verrattuna esimerkiksi klassiseen piristeeseen, amfetamiiniin, joka vaikuttaa normaaleilla käyttöannoksilla merkittävästi ainoastaan dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinottoon.

Koska kokaiinilla on tämä serotoniiniä lisäävä vaikutus, niin periaatteessa lisääntyneen serotoniinin määrän seurauksena psilosybiinin vaikutus voi heikentyä, koska serotoniini ja psilosiini kilpailevat samasta reseptorista.

Koska kokaiinia kuitenkin ei yleensä käytetä jatkuvasti, niin sillä tuskin on todella suurta vaikutusta sienien toimivuuteen, toisin kuin esimerkiksi samantapaisella mekanismilla toimivilla serotoniinin takaisinottoa estävillä lääkkeillä.

Jos kokaiinia käytetään kuitenkin runsaasti ja usein, niin elimistö alkaa tottua lisääntyneeseen välittäjäaineiden määrään, ja se alkaa vähentämään reseptoreiden määrää aivoissa, jolloin myös sienien teho vähenee.

Lyhyesti sanottuna: Tuskin tuollainen kombo vaarallinen on, mutta omasta mielestäni kuulostaa vain ja ainoastaan turhalta riskiltä.

E: Pieni lisäys vielä. Teoriassa serotoniinijärjestelmään vaikuttavien aineiden yhteiskäyttö voi johtaa vaaralliseen serotoniinisyndroomaan, mutta pienillä annoksilla riski on omalla mutulla hyvin olematon.

4 Likes

Kiitos varsin erinomaisesta vastauksesta. Mielenkiintoista.

Oli hieman erikoisesti muotoiltu lause minulta. Viittasin “terveysvaikutuksilla” normaaliin mikrodosetukseen. Hupisekakäyttöä en tosiaan miettinyt terapiamielessä.

Väittäisin sienten viihdekäytössä suosituimpien sekakäyttöjen olevan extaasi ja kokaiini. Sienet + mdma tunnetaan myös nimellä “candy flip” kun tattinousut “flippaa” mämmillä.
Kummatkin kokeneena ymmärrän hyvin niiden suosion. Nyt vanhemmalla iällä pidän kyllä kokaiinin ostamista aivan helvetin epävastuullisena ja kestämättömänä tekona ympäristölle. Siis sekä yhteiskunnan ja luonnon kannalta. Nytkin elän tilanteessa missä kaksi nistiytymisen terminaalivaihetta elävää kaveria pyörii päivittäin mielessä.

En ole koskaan kuullut kokaiinia yhdistettävän hoitomuotoihin mitenkään vakavasti otettavalla tavalla.

Eikä tunneta. Candy flip on LSD + MDMA. Sienet MDMA:n kanssa on hippie flip. Tämä on kyllä ensimmäinen kerta myös, kun kuulen sienten ja kokaiinin sekoitamisesta, joten jotain perustelua tälle olisi kiva saada

4 Likes

Jaa vai on. Ei ole lsd koskaan ollut itselle kovin mielenkiintoinen. Oon sit kymmenen vuotta luullut väärin. :joy:
Perustelua mille? Itselääkitsijöiden omille älynväläyksille? Kyllä se tunnettu yhdistelmä on. En muista suositteliko sitä joku mulle vai luinko rokkilehdestä tms, ammattisekoilijoiden haastattelusta.

En ole koskaan kuullut kokaiinia yhdistettävän hoitomuotoihin mitenkään vakavasti otettavalla tavalla.

Tarkoitin tuolla jutulla, että sotkeeko kokaiini mikrodosettamisen vaikutuksia.

Väittäisin sienten viihdekäytössä suosituimpien sekakäyttöjen olevan extaasi ja kokaiini

Mulla kyllä kokaiini tuntui, että kumosi sienten (ehkä 0,7g sieniä) vaikutuksen. Isommalla määrällä sieniä voisi se sieni tietysti vähän jäädä taustalle.

Joo tuota tarkoitinkin. Oisin voinu olla selvempi. Kyllä se sotkee kaiken aika majesteettisesti, eikä sekakäyttöä ja pelkkää mikrodosettamista voi vertailla mitenkään järkevästi.
Mulla on kyllä hieman asenteita kyseistä ainetta kohtaa mikä varmaan paistaa läpi. Koksu on yhteiskunnan tuhoaja, sekä yhteiskunnallisen epätasa-arvon kirkkain majakka. Eriarvoisuuskehitys on mielestäni aika hyvin mitattavissa jätevesien koksupitoisuuksista.

Kokaiini meinaa toimia vähän kaikkien päihteiden kanssa ikään kuin “selventäen” oloa, mutta se ei tietenkään tarkoita sitä, et aiemmat olot “nollaantuu” tms… Se on vain samanlaista harhaa kuin nousuhumala.