Sienet ja kokaiini

Mitähän veikkailisitte, että onko huono asia ottaa esimerkiksi alkuillasta kevyen annoksen sieniä ja illalla juhliessa kokaiinia? Taikka aamulla kotiin päästyään sieniä oloa helpottamaan.

Tiedän, että sienten terveysvaikutus perustuu sen aikaansaamiin muutoksiin kehossa, mutta koska sienet sekä kokaiini molemmat vaikuttavat mm. serotoniinin toimintaan, niin ajattelin kehittääkö näiden aineiden yhteiskäyttö ns. kehoa vikasuuntaan?

Toisin sanoen, mietin voiko microdosettelulla tulla parannuksen sijaan vaurioita psyykeeseen.

Mitä “terveysvaikutusta” tarkoitat? Tästä asiasta voi olla montaa mieltä, mutta omasta mielestäni erilaisien tajuntaa muuttavien aineiden ottaminen biletysmielessä ei juurikaan pidä sisällään mitään terveysvaikutuksia. Toki kaikella on aina omat hyvät puolensa, kyllähän alkoholikin johtaa monilla hyviin sosiaalisiin hetkiin, vaikka fysiologisesti ei sillä oikeastaan ole muuta roolia kuin elämän lyhentäminen.

“Terapiamielessä” tällainen kombo kuitenkin kuulostaa omaan korvaan suoraan sanottuna turhalta, mutta you do you.

Millaisia annoksia mietit? Yleensä ottaen kuitenkin sanoisin tähän, että huono idea, mutta tämä kai riippuu todella paljon myös ihmisestä.

Psykedeelit ovat huumaavien aineiden kirjossa melko turvallisia joitain synteettisiä aineita lukuun ottamatta, ja psykedeelien ryhmän sisällä psilosybiini lienee vielä yksi turvallisimmista psykedeeleistä, eli fysiologista vaaraa nuo tuskin tuottavat.

Henkisesti vaikeat kokemukset ovat psilosybiinin kanssa yleinen riski, ja senhän takia tuo kokaiinin ottaminen kuulostaa mielestäni hyvin huonolta idealta. Joskus vaikeiden kokemusten ollessa liikaa jotkut ihmisethän käyttävät rauhoittavia lääkeaineita ns. “trip killereinä”, jotta vaikean kokemuksen oireet (pääasiassa ahdistus ja pelko) lievittyisivät. Karkeasti kuvailtuna rauhoittavat lääkeaineet toimivat käänteisillä mekanismeilla kuin piristeet kuten kokaiini tai amfetamiini. Piristeiden tuoma valpas tajunnan tila toisin sanottuna pahentaa “huonoja keloja”, ja voi altistaa todella vakaville henkisille oireille.

Mielestäni kaikki stimulantit kofeiinista lähtien altistavat tuolle ahdistavalle mielentilalle, jonka takia nuo aineet tulisi nauttia erikseen.

Piristeet, kuten kokaiini ja amfetamiini, toimivat usein estämällä hermostossa viestejä välittävien monoamiinien takaisinottoa soluun, eli viestiä vievää välittäjäainetta jää “lillumaan” solun ulkopuolelle enemmän, jolloin se vaikuttaa voimakkaammin.

Kokaiini on stimulanttien ryhmässä melko uniikki, sillä se lisää mm. tuolla mekanismilla keskushermostossa kolmen merkittävimmän monoamiinivälittäjäaineen määrää: se estää serotoniinin, dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinottoa. Se on niin sanottu “SDNRI”, eli “serotonin-dopamine-noradrenaline reuptake inhibitor”. Tämä siis verrattuna esimerkiksi klassiseen piristeeseen, amfetamiiniin, joka vaikuttaa normaaleilla käyttöannoksilla merkittävästi ainoastaan dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinottoon.

Koska kokaiinilla on tämä serotoniiniä lisäävä vaikutus, niin periaatteessa lisääntyneen serotoniinin määrän seurauksena psilosybiinin vaikutus voi heikentyä, koska serotoniini ja psilosiini kilpailevat samasta reseptorista.

Koska kokaiinia kuitenkin ei yleensä käytetä jatkuvasti, niin sillä tuskin on todella suurta vaikutusta sienien toimivuuteen, toisin kuin esimerkiksi samantapaisella mekanismilla toimivilla serotoniinin takaisinottoa estävillä lääkkeillä.

Jos kokaiinia käytetään kuitenkin runsaasti ja usein, niin elimistö alkaa tottua lisääntyneeseen välittäjäaineiden määrään, ja se alkaa vähentämään reseptoreiden määrää aivoissa, jolloin myös sienien teho vähenee.

Lyhyesti sanottuna: Tuskin tuollainen kombo vaarallinen on, mutta omasta mielestäni kuulostaa vain ja ainoastaan turhalta riskiltä.

E: Pieni lisäys vielä. Teoriassa serotoniinijärjestelmään vaikuttavien aineiden yhteiskäyttö voi johtaa vaaralliseen serotoniinisyndroomaan, mutta pienillä annoksilla riski on omalla mutulla hyvin olematon.

4 tykkäystä

Kiitos varsin erinomaisesta vastauksesta. Mielenkiintoista.

Oli hieman erikoisesti muotoiltu lause minulta. Viittasin “terveysvaikutuksilla” normaaliin mikrodosetukseen. Hupisekakäyttöä en tosiaan miettinyt terapiamielessä.