Psilosybiini ja aivovamma

Hei

Olen saanut aivoinfarktin vuonna 2021. Merkittäin haitta on afasia. Törmäsin Pollanin dokumenttiin ja kiinnostuin lukemaan asiasta lisää. Ilmeisesti maailmalla on isojakin tutkimuksia aiheesta mutta Suomesta en löydä mitään. En edes tiedä saako DTM tai vastaavaa käyttää lääkkeenä? Esim. MS- taudissa. Miten asiaa pitäisi lähestyä?

-Minna

Tarkoittanet varmaan DMT:tä DTM:llä?

Psykedeelien ja muiden psykoplastogeenien (aivojen muovautumiskykyä tehostavien lääkeaineiden) lääketieteellinen käyttö ja tutkimus tällaisiin tapauksiin on oman käsitykseni mukaan hyvinkin lapsenkengissä, eikä tutkimusta ole paljoa. Tunnetuin ja tällä hetkellä kenties tutkituin psykedeelien sovellus terveydenhuollossa on psykedeeliterapia, joka on käytännössä psykoterapiaa psykedeelien vaikutuksen alaisena. Tätä ei ole ainakaan valtavirran tutkimuksissa hyödynnetty tietääkseni aivovaurioiden hoidossa.

Aivojen kyvyllä muovautua näyttää olevan positiivisia vaikutuksia mm. masennuksen hoidossa, joka on yksi psykedeeliterapian mahdollisista käyttökohteista. Tässäkin kiistellään runsaasti siitä, ovatko vaikutukset pääosin peräisin siitä, että potilas kykenee psykedeelien vaikutuksen alaisena katsomaan ongelmiaan uudesta näkökulmasta vai siitä, että psykedeeleillä on kyky vaikuttaa aivoihin fysikaalisesti ja kemiallisesti. Muun muassa erästä toista hallusinogeeniä, anestesiassa käytettävää ketamiinia käytetään jo Suomessakin vaikeasti hoidettavan masennuksen hoitoon; psykedeelien tavoin tällä lääkkeellä on myös kyky lisätä uusien hermoyhteyksien muodostumista. Silti tätäkään Suomessa kliinisesti hyväksyttyä lääkettä ei ainakaan yleisesti käytetä infarktimaisten vaurioiden kuntoutukseen.

Anteeksi, jos teksti on vaikealukuista, mutta varsinkin itselääkintä tällaiseen tarkoitukseen ei ainakaan omasta mielestäni ole kannattavaa. Aivot ovat kuitenkin luonnostaan plastiset, ja tulevina vuosina on hyvin mahdollista, että kuntoutuksen avulla toimintakyky paranee huomattavasti afasiasi suhteen. Nämä ovat sellaisia asioita, joissa kannattaa luottaa ammattilaiseen. Ja minä en ole sellainen :grinning:.

1 tykkäys

Hei

Kiitos kattavasta kuvauksesta. Huomaan että tunnet asian :slightly_smiling_face:

Onko psykedeeliterapia tällä hetkellä laillista? Jos löytää terapeutin joka haluaa määrätä sitä. Olen yrittänyt etsiä tietoa asiasta mutta turhaan.

T. Minna

Psykedeeliterapiaa ei Suomessa tällä hetkellä laillisesti saa, sillä siinä käytettävät aineet ovat luokiteltu toistaiseksi vaarallisiksi huumausaineiksi, ja tutkimus Suomessa on asian suhteen mitätöntä. Psykedeeliterapia on maailmallakin vielä kliinisessä tutkimusvaiheessa. Pessimisti minussa sanoo sen, että tuskin ainakaan viiden vuoden sisällä tulee sitä Suomessa saamaan.

1 tykkäys

Ei ole laillista Suomessa. Tutkimusvaiheessa kenties jokunen.
Lähin missä laillisesti voi kokea psilosybiiniä on Hollanti.
Siellä ns.taika tryffelien käyttö on dekriminalisoitua.
Hollannissa on monia jotka tarjoavat “retriitti tilaisuuksia” tryffeleillä.
Lainsäädäntö kieltää kuitenkaan mainostamasta näitä tilaisuuksia sairauksien hoidoiksi tms.
En myöskään tiedä miten sairautesi soveltuu ko. hoitoihin tai onko niiden järjestäjinä terveydenhoidon ammattilaisia.

1 tykkäys

Aivoisi syntyneitä vaurioita tatit eivät korjaa, ne on varmaankin ja pysyy. Itselläni on tapaturmainen keskivaikea aivovamma ja psilosybiinin avulla saan mieleni käännettyä “normiasetukselle” ja vähän ylikin siitä :D, eli osaan katsoa asiota eri kantilta ja kauempaa mitä normaalisti tekisin. Saan käsiteltyä asioita aivan eri tavalla kun tatit tuo ne “naaman” eteen ja ne on pakko käsitellä eikä vain sivuuttaa niitä. Siitä se keveys varmaan tulee kun ei tarvii mitään turhaa paskaa päässään pyöritellä mitä me aivovammaiset monesti tehdään. Vanha ajatusmalli vaan tahtoo olla aika juurtunutta ilman terapiaa, se olisi avainasemassa.

Tunne erään henkilön kenellä on tapaturmasta johtuva vaikea aivovamma.

Haastattelujeni mukaan hänen kokemat matkat ovat hyvin perinteisiä.

Ainoa poikkeavuus on lyhyempi vaikutusaika, tämä on huomattavissa mm. silmän pupilleista.

Kahvipöytäkeskusteluissa lääkärin kanssa on joskus heitetty ilmoille täysin spekulatiivisesti, että tämän henkilön vuosikymmenen jatkuneet hoidot ja lääkitykset olisivat kiihdyttänyt kehon tapaa käsitellä ja poistaa taikasienten vaikuttavat ainesosat kehosta.

Terveyttä edistävinä vaikutuksina mielialan kohoaminen merkityksellisten kokemuksien kautta.
Tervettä uskonnollisuutta, kysymysmerkkejä, ihmetystä ja iloa elämään arjen haasteista huolimatta.

Tämmöistäkin tutkimusta tarvittaisiin maailmaan lisää. On se väärin kieltää mahdollisuus ihmettelylle, mikä selvästi tuo tarkoitusta ja elämän iloa. Takapihalla kasvavat sienet laittomia… Pöh.