Paluu harrastuksen pariin - Maissitek

6.3.2023

Näin viiden vuoden jälkeen ensimäisestä kasvatuksesta ja muutaman inspiroivan Netflix dokumentin jälkeen heräsi pienimuotoinen into päästä taas puuhastelemaan. Lähes kaikki tarvittava materiaali löytyikin valmiiksi varastosta ja keittiöstä, suurimmalta osin viimekerrasta. 1,5kg maustamatonta popcornia, 0,5l kertakäyttöisiä pakasterasioita ja tietysti itiöitä. Fruittausta varten hain varastosta vanhan läpinäkyvän säilytyslaatikon josta tulee vielä hyvä shotgun-kasvatuslaatikko - jos ja kun asiat etenevät toivotusti. Ainoastaan vermikuliitti ja perliitti puuttuivat tarvikkeista, olen tainnut heittää pois loput jämät mitä viimekerrasta jäi. Noh, onpahan hyvä syy mennä kävelylle ja ostaa samalla nekin, Rustasta näyttäisi löytyvän molemmat tuotteet . :smiley:

Itiöprinttejä meillä on kolmea eri laatua, Mexican, Argentina ja Golden Teacher. Näistä olen kyllä edelleen erittäin kiitollinen. Mielestäni ehdottomasti kuumottavin osa sieniprojektia on juuri tämä itiöiden käsiin saaminen. Aikaisemmalla kasvatuksella huomasimme puolisoni kanssa että Argentina tuntui tuottavan selkeästi eniten satoa, mutta päätin kuitenkin, että laitetaan kutakin lajiketta tulemaan jotta saa tuoreet printit talteen kustakin. Kenties myös näkee onko tällä kertaa tuottoisuudessa eroavaisuutta. Luulisin, että itiöt on yhä viiden vuoden jälkeen käyttökelpoisia, säilöimme ne viimeksi kuitenkin tarkasti ja hygieenisesti silica gelin kanssa pieniin minigrip pusseihin.

Tekniikkana toimi hyväksi todettu Matiaksen maissitekki joka nykyään löytyy foorumeilta ainakin “hullu mykologi - kootut ghettotekniikat” teoksesta. Yksinkertaistetusti keitin maissia tunnin, laitoin pakasterasioihin ja rasioiden jäähdyttyä rapsutin kuhunkin yhden printin ja sekoitimme huolellisesti ravistaen. Puolikas jollei neljänneskin printti riittäisi mutta pelasimme kuitenkin varman päälle kun printit ei ole niin tuoreita. Nostin maissirasiat tämän jälkeen kaappiin tekeytymään, aika näyttää mitä niille käy :slight_smile:


Vasemmalta alkaen. 3x GT, 2x Argentina, 2x Mexican


Puolisoni ravisti niin raivokkaasti että yksi Meksikolainen hieman purskahti. Poimin jyvät lattialta ja laitoin purkkiin. Mukaan tuli hieman kissankarvoja ja muuta töhnää mutta mielenkiintoista nähdä minkälainen yksilö tästä tulee :smiley:

4 tykkäystä

Samassa vaiheessa prosessit täällä. En vaan tiedä mitä lajia, mutta tykännyt :sun_with_face::rainbow::heartpulse:
Hyvää hyvää kasvatukseen!

1 tykkäys

Cubensis on cubensis jos joitakin poikkeuksia ei lasketa. Mainitsemisen arvoista toki, että ajan kuluessa cubensiksen “lajikkeet” kehittyy aika nätisti harrastajien keskuudessa. Hankala selittää. Ritsiä kasvustoa vaan kummallekkin!

1 tykkäys

Naapurin kissan kaimalla on kuulema kanssa pari rasiaa hyllyn päällä. Ajan saatossa on unohtunut mitä lajiketta on, mutta henkistä kasvua kuulema tukee erittäin tehokkaasti. Riisitek kanssa testattu, mutta maissitekkiin tutustumisen jälkeen ei ole muita tekkejä tarvinnut miettiä, eli iso kiitos Matiakselle naapurin kaiman kissalta.

Millaisia kokemuksia riisitekistä oli :smiley: ? Törmäsin ite noihin uncle bens valmisriisi tekkeihin selatessa foorumeita, jotenki tosi hauskan kuulonen tekki ainakin se.

Yksi kakku onnistui ja 3-4 homehtui kun tais mennä liikee nestettä. Tää popparitek on loistavan yksinkertainen ja kohtuuvarma toiminen, varsinkin kun aika ei riitä hifistelyyn ja mennään niin ghettona kuin voi alusta loppuun

2 tykkäystä

No perkele saiko ees joku meistä sieniä tehtyä? :rofl:
Itse siiivilöin tänään rihmastot pilaantuneista purkeista ja laitoin kaikki samaan vuokaan kookoksen alle. Sukkahiki hais. Saapahan nähä. Omaa puhdasviljelmää vielä jalostelen ja laitan sen testiin ennen kesää.

Täällä da ghetto simppeliys etenee. Laitettu maissi pelkkään kookokseen ja siinäkin nyt täysi eksperimentaatio, kun se blokki ei ollut hienoksi jauhettua vaan aika koostumuksellista😸 kakku tasaisen sijasta mallia rocky road! annoin kaks viikkoo olla boksissa kansi kiinni, eilen laitettu kansi hilkulleen auki ja sumutteluja. Fuzzy hairiä kauttaaltaan +tuoksu. Lueskellut, että johtuisi huonosta ilmanvaihdosta, mutta nyt saa happee. Shoebox Saiturinmekasta. Ilman reikiä, kannen toinen laita pysyy hieman koholla, kun kannen kiinnitys muovisen laittaa alle.
Alareuna jesaria, ehkä eivät kasvaisi sivuille.

Lisäksi osan maissia laitoin uuteen maissiin
(grain2grain:) ja jo kahdessa viikossa kauttaaltaan valmista bulkkiin. Ei micropore-teippiä käytetty missään. Jees!

Kiva kuulla. Pitää itekkin maissitekkiä kokeilla kunhan pääsen printtaamaan itiöt. Jos mitään epämääräisiä tuoksuja on niin kyllä se bakteerikuormasta kertoo jotain. Maissitekin kanssa luulisin et kuuluu asiaan useimmiten, ellet sitten tarkoita sitä rihmasto omaa “tuoksua” joka onkin aivan mahtava.

Pienehköjä satoja tullut tähän mennessä maissi+kookos kakkusilla. Hyvät fiivikset kuitenkin, antaa kakkujen puskea vielä viikko pari neglect tek tyyliin. Yks :cake: ulos ja loput huonekasviruukkuihin viirivehkojen seuraksi.