Moro,
Tulipahan tässä mieleen sellainen idea, joka kannattaisi jakaa muillekin. Mitä jos tämän foorumin kautta olisi mahdollista perustaa työryhmä, jonka tavoitteena olisi valmistella kansalaisaloite psilosybiinin laillistamiseksi. Kansalaisaloitteen tekeminen kun on kaikin puolin laillista toimintaa. Oletan, että foorumin käyttäjillä on jos minkälaista kokemusta, josta olisi hyötyä kansalaisaloitteen tekemisessä (lain tuntemusta, tutkimukseen perustuvaa tietoa jne.). Työryhmä voisi työstää kansalaisaloitetta omalla ajallaan, mutta varsinainen aloitteen esittäminen julkisuuteen kannattaisi tehdä vasta kun istuva hallitus olisi edes jollain tasolla myönteinen psilosybiinin laillistamiselle. Aloitteen tekemiselle kannattaisi muutenkin varata riittävästi aikaa, jolloin on mahdollista tutustua kirjallisuuteen, aiemmin menestyneisiin kansalaisaloitteiin. Lisäksi aloitteen tulisi olla tarkkaan toteutettu ja vakavasti otettava. Työ ei olisi hukkaan heitettyä vaikka lakialoite ei menisi läpi, vaan sillä todennäköisesti saataisiin aikaan myönteistä julkista keskustelua ja välittäisi tärkeän viestin.
Mitäs sanotte, pitäsikö sitä ruveta hommiin.
Kiitos keskustelunavauksesta, Jänis. Mielestäni on ehdottomasti tärkeää alkaa tekemään aloitteita hamppuväen tapaan täältäkin päin. Kannabisaloitteitahan tulee aina sitä mukaa uusia, kun edellinen hylätään. Niin asia pysyy sitten julkisessakin keskustelussa. Uskoisin monen ajattelevan samoin.
Olisin kuitenkin kaivannut avauksen tekijältä jotain konkreettisempaakin heti kärkeen. Esimerkiksi sitä, missä aloitetta mahdollisesti työstettäisiin ja keiden toimesta, miten nämä tekijät valittaisiin, millä tasolla asiaa ajettaisiin (dekriminalisointi vai laillistaminen) ym. Näitä tietysti voidaan pohtia porukallakin.
Myös kantsupuolen aloitteita on ollut aika kirjavalla laadulla ja toivoisin tietysti, ettei psilosybiinialoitteissa sorruttaisi niihin pahimpiin kämmeihin.
Kiinnostava ajatus.
Tässä jotain ajatuksia mitä tulee ensin mieleen. Olennaista olisi pohtia, minkälaista ‘laillisuusastetta’ haettaisiin.
Psilosybiini on saanut melko positiivistakin julkisuutta sen terapiakäytön mahdollisuuksien johdosta. Se mielletään ehkä jopa vähemmän huume-kontekstissa kuin kannabis ja enemmän kontekstissa lääke. Tämä on kylläkin ihan vaan oma näppituntuma pohjautuen esim. julkiseen kirjoitteluun aiheesta.
Mikäli terapiapuolta haluaisi hakemuksessa painottaa, tarvittaisiin varmaan terapiapuolelta osallistumista hakemuksen suunnitteluun. En vaan tiedä missä määrin Suomessa löytyy henkilöitä tuolta suunnalta, jotka haluaisivat tällaiseen osallistua. Voi olla että he ajavat asiaa mieluummin lääkkeen laillistumisen kautta, eivät kamsalaisaloitteen.
Toinen mahdollinen yhteistyötaho voisi olla Psyty ry. Heidän näkökulmaa aiheeseen kannattaisi vähintäänkin selvittää.
Ja ensimmäinen hakemus voisi lähteä mahdollisimman realistisesti liikkeelle, eli esim. käytön dekriminalisointia ja lupaa kasvattaa omaan käyttöön/poimia luonnosta (hallussapidon laillistaminen jossain rajatussa määrässä). Omasta mielestäsi nämä olisivat jo merkittävät muutokset, mitään psilosybiinisipsejä en sinänsä kaipaisi kaupan hyllylle myyntiin.
Kiitos Eni ja uhu lämpimästä vastaanotosta ja mielenkiinnosta. Ensin vastaus Enille: Hyviä kysymyksiä. Minun mielestäni Foorumi toimisi sopivana alustana ihan aluksi. Ensin tarvitsisi tosiaan tiedottaa tätä ideaa eteenpäin muillekin Foorumin jäsenille. Työryhmään kuuluminen perustuisi itsestäänselvästi vapaaehtoisuuteen, mutta tiettyjä osaamisalueita hallitsevia henkilöitä tulisi ehdottomasti saada osallisiksi. Mainitsin edellä jo lain ja tutkimuksen tuntemuksen. Porukalla näitä tulisi ehdottomasti pohtia lisää. Kun ryhmä on kasassa, silloinhan aloitetta voi työstää pilveen jaetussa Word-tiedostossa. Siinä kun ei ole mitään laillista. Minusta yksi kysymys liittyy anonymiteettiin ja sen menettämiseen, jos haluaa kuulua ryhmään. Itse olen siihen valmis.
Minusta lakialoitetta pitäisi viedä eteenpäin maltillisesti ja aloittaisin tutkimuksen laillistamisesta. Oman käsitykseni mukaan, Suomessa suhtaudutaan huumeisiin sekä niiden käyttöön todella negatiivisesti ja stigmatisoivasti. Kuten kuvailit kannabiksen lakialoitteita viestissäsi, yhden aloitteen mennessä hylkyyn, seuraava on jo tulossa. Tässä on riskinä se, että aloitteiden käsittely muuttuu rutiiniksi, eikä kukaan jaksa enää kiinnostua uusista aloitteista. Dekriminalisointi ja laillistaminen olisivat mielestäni liian suuria harppauksia. Taisipa joku päättäjä argumentoidakin, että vaikka dekrimonalisointi tai laillistaminen ei ole aiheuttanut merkittäviä haittoja maailmalla, Suomessa tilanne varmasti lähtee lapasesta. Sanoisin, että tutkimuksen laillistaminen olisi paljon helpommin saavutettavissa, koska sillä ei varmasti olisi haitallisia vaikutuksia valtaväestöön ja tieteen tekeminen mielletään ihan hyväksi toiminnaksi. Lakialoitteen mennessä läpi mielikuvat psilosybiiniä kohtaan muuttuisivat, kun ihmiset tietäisivät mistä oikeasti on kyse. Saisimme tietoa psilosybiinin vaikutuksista kontekstissa Suomi, eikä huonoilla/typerillä vasta-argumenteilla olisi enää pohjaa. Tämä pitää tehdä kunnolla, että aloite on uskottava.
Sitten uhulle. Minulla on ihan samanlainen mielikuva psilosybiinistä kuin sinullakin. Julkisen kirjoittelun lisäksi Netflixin ja Ylen dokkarit ovat tehneet hyvää työtä tiedottamisessa. Tarkennan vielä, kun puhun tutkimuksen laillistamisesta, tarkoitan nimenomaann lääkinnällisten ja terapeuttisten ominaisuuksien tutkimista. Suomessahan on jo toiminnassa Psykedeelitutkimusyhdistys ry, jota varmaan tarkoitit. Löytyipä tuollainenkin kuin Psykedeelisen sivistyksen liitto ry. Kannattaa käydä katsomassa. Heiltä varmasti löytyisi innostusta ja tukea tähän.
Kuten itsekin sanoit, kannattaa lähteä realistisesti liikkeelle. Minusta dekriminalisointi ei ole vielä riittävän varovaista tai realistista. Lääkinnällisen tutkimuksen laillistaminen on ensisijaista, seuraavaksi terapian laillistaminen ja lopuksi dekriminalisointi sekä mahdollisesti laillistaminen. Tökätään ensin neulankärjellä pieni reikä ja suurennetaan sitä ajan mittaan.
Sen verran voin itsestäni paljastaa, että olen tutkimuksesta kiinnostunut ja teen sitä työkseni.
Tätä ketjua pystyvät kaikki foorumin jäsenet lukemaan. Harmillisesti kaikki vapaaetoiset eivät välttämättä ole aina ja kaikkialla hyödyllisiä asialle ja pahimmassa tapauksessa jopa päin vastoin.
Tämä lienee oikeasti se kaikkein isoin kysymys. Moni asiasta kiinnostunut ja tietäväkin ei luultavasti ole valmis anonymiteettinsä menettämiseen. Toki aina voi toimia nimettömästi neuvonantajana tekstiä sorvatessa, mihin toki liittyy myös omat pulmansa.
Ehdottomasti. Kannabisaloitteisiinkin varmaan päättäjätasolla ainakin osittain suhtaudutaan jo kyllästyneesti tai huumorilla.
Tämä on varmasti järkevä reitti.
Mikäli tavoite on tämä, näkisin Psytyn olevan oikea taho aloitteen laadintaan. Heillä on hyvä verkosto ja toiminta ei perustu anonymiteetille. Ja kun aloitetta käydään läpi, näkisin heidän toiminnan näyttäytyvän julkisuudessa vakuuttavammalta, mitenkään väheksymättä psilosybiini.infoa. Toimintamyodoissa on vaan eroavaisuuksia ja Psyty on paljon korrektimpi taho.