Kysymyksiä sienestyksestä

@siiri Itiöiden väri ei kerro sienestä muuta, kun että sillä värillä voidaan sulkea pois niitä sientensukuja ja sienilajeja, mikä ei ainakaan ole kyseessä. Ja ei, suurimmalla osalla sienilajeista ei ole mustat itiöt, mutta melko yleinen itiöiden väri kuitenkin.

1 tykkäys

Terve, onko kenelläkään kokemuksia silokkien löytämisestä vanhasta kesantopellosta tehdystä kosteikosta?

Onko tuo 10C / 15C yö/päivälämpöohje pätevä myös polkujen varsien silokkiesiintymille, vai tuleeko ko. paikkoihin kuvattavaa jo lämpimämmillä keleillä (jos vertaa peltojen reunuksiin)?

Yölämmöt ovat olleet jonkin verran yli tuon, eikä kuvattavaa ole sattunut eteen oikeantyyppisissäkään paikoissa. Mutta onko tuo huonoa tuuria, vai keleistä johtuvaa? Muita sieniä kyllä riittää, ja maaperässä kosteutta sekä oikeanlaisia indikaattorikasveja.

Tuo lämpö ohje on aika yleispätevä ja kausi on hädintuskin alkanut vasta, että kannattaa samoille hyvän oloisille spoteille palata vielä myöhemmin kun kausi on parhaimmillaan. Itse en ole vielä edes vaivautunut metsästelemään vaan odotan suosiolla otollisempia kelejä kun asun niin etelässä.

Kysyn nyt sitä että kun sienissäni oli mätää ja matoja jotka ilmaantuivat 1 päivän kuivatuksen jälkeen niin johtuuko se mätänevistä poimimistani yksilöistä. Tuoreetkin sienet olivat suurilta osin mädäntyneet ja matoja lattialla jotka tapoin. Näin ei ole ennen käynyt

Elikkäs riittääkö että päivän alimmat lämpötilat putoavat alle 15C?

Porissa 8-14C alimmat lämpötilat seuraavan 10 päivän ennuste,

joten mietein kannattaisiko käydä tarkistamassa spotti?

Kävin n 2 viikkoa sitten, eikä vielä silloin näkynyt.

Nyt ollut viileämpää. Päivällä 20-23C mutta alimmat lämpötilat tosiaan 8-14C. Olen kerännyt 3 vuotta, tämä 4:s. :) hyvää alkavaa kautta kaikille!

Niin. Lähtökohtaisesti se 10astetta on optimaalinen raja. Sen alla olisi hyvä yölämpöjen käydä, kuten aika monessa lähteessä todetaan. Mutta poikkeuksia saattaa tapahtua.

Mitään suurta haittaa siitä ei liene, jos käyt katsomassa, miten asia on. Tämähän on ainoa varma tapa selvittää tilanne. Mielestäni positiiviset vaikutukset (ulkoilu, kävely, luonnon tutkiminen) voittavat tässä negatiiviset vaikutukset (mitään ei löydy ja reissu saattaa tuntua turhalta). Onko ulkoilu koskaan turhaa?

Ps. Kosteus, eli sateet ja varjopaikat vaikuttavat myös tilanteeseen. Luonto on kompleksinen kokonaisuus, joka osaa yllättää.

4 tykkäystä

Kiitos vinkistä! Loppu viikosta luvattu 4 päiväksi sadetta ja matalaa lämpötilaa niin voisin sateiden jälkeen käydä tarkastamassa vakio spotin! :innocent::cold_face:

Mukavaa puuhaa tuo on, totta että jos ei löydy tulee silti ulkoiltua, joten hyvä reissu joka tapauksessa!

Voisin mahdollisesti jo tänään käydä tsekkaamassa tilanteen

EDIT: Tunnistuspyynnöt tunnistuspyyntöketjuihin
-Ylläpito

Olen joskus nähnyt saman ja sienet olivat ihan syötäviä kunhan olivat kunnolla kuivanneet. En tiedä onko noista mitään haittaa, joku muu osaa ehkä sanoa paremmin.

Miksi keräät mitään mätänevää syötäväksi? :thinking:

2 tykkäystä

Onko kellään kokemusta silokkien etsimisestä öisin taskulampun valossa? Olen kerran käynyt keräämässä yöllä ja silokit töröttivät mättäistä niin näkyvästi ettei tarvinnut lainkaan etsiä, sen kuin poimi pois. Sittemmin spotti on myllätty enkä ole löytänyt uusia joten itse en pääse uudelleen tätä kokeilemaan. Päivisin en ole niin runsasta esillä olevaa satoa nähnyt koskaan. Voivatko silokit jotenkin “tulla esiin” pimeässä vai oliko tämä vain sattumaa?

Hei! Osaisiko kukaan arvioida, että riittääkö Suomen syksyinen ilmankosteus silokkien kasvamiseen vai kuinka paljon kosteutta sienet vaativat? Sain vinkin potentiaalisesta alueesta jonka haluaisin käydä tarkistamassa mutta matkaa alueelle on noin 150km suunta. Edellisistä kunnon sateista on jo muutama päivä ja ennusteen mukaan seuraavia sateita saadaan odotella puolitoista viikkoa, enkä tiedä pääsenkö noiden sateiden jälkeen käymään alueella. Forecan mukaan ilman suht. kosteus vaihtelee alueella 55-85% välillä. Riittääkö kosteus silokkien kasvamiseen niin, että viikonloppuna kannattaisi lähteä tarkistamaan alue?

Toinen kysymys; Jos ilmat ovat olleet kuivia jo hieman pidempään ja vihdoin sataa, niin kuinka nopeasti vesisateen jälkeen sienet alkavat nousemaan? Samana päivänä, n. vrk päästä, pari kolme päivää?

(Pahoittelut jos viestiketju on vähän väärä, mutta kyllähän kysymykseni liittyy enemmän sienien havaitsemiseen kuin vaikka niiden käyttämiseen)

1 tykkäys

Jos yhtään olet tätä foorumia selaillut niin näin syksyisin meillä on suurimmat kävijämäärät nimenomaan silokkien metsästyksen takia. Eli kyllä silokki kasvaa ja menestyy suomen ilmastossa oikein mukavasti, etelässä tosin vähän harvinaisempaa ja kausi alkaa myöhemmin. Siihen kuinka nopeasti sieniä alkaa sateitten jälkeen tulemaan voi noudattaa ihan samoja oletuksia kuin muihinkin sieniin, itse menen spoteille 2-4 päivää sateitten jälkeen niin ovat ehtineet kasvamaan jo ihan hyvään mittaan.

2 tykkäystä

Hei, onkos tästä kokeilusta tullut tulosta?

En ole vielä ainakaan löytänyt niiltä paikoilta, toistan saman tänävuonna jos ensivuonna jo tulisi :slight_smile:

Onko silokeilla joku tietty aika jolloin ne kasvavat loppusyksyllä vai kasvavatko ne vain sääolojen mukaan niin pitkälle kunnes tulee pakkaset? Viime vuonna oulussa kausi loppui syyskuun 20 päivä vaikka ei ollut edes pakkasia.

Kasvukausi jatkuu pysyvien lumien tuloon asti, satoisuus riippuu keleistä.

2 tykkäystä

Onko silokit mahdollista poimia liian aikaisin?
Keräämäni yksilöt olivat juuri kasvaneita ja poimin pari kappaletta? En kuivana huomaa eroa aikasempiin.

Ei ole mahdollista poimia liian aikaisin jos tarkoitat sitä että itiöemään alkaa tulla vaikuttavia aineksia. Toki koon puolesta mitä isompia sen kivempi niitä on kerätä ja ihan vauvoja en itse ainakaan kerää ja jätän vielä kasvamaan.

Suotavaa olisi että ihan vauvoja ei poimisi jotta itiöemät saavat toimittaa niiden luonnollista tehtäväänsä (joka ei ole hippien nuppien sekoittaminen :sweat_smile:).

3 tykkäystä