Hidas puhdasviljelmä ruisjyväpurkeissa

Tämä kasvatuspäiväkirja on samalla testi uusille välineille. Sattumoisin tuli eteen yksi aivan todella hitaasti kasvava(kolonisoituva) cubensiksen puhdasviljelmä ja ajattelin sen olevan hyvä tulitesti tekniikalleni. Aiemmin aloittamani lasipurkit ovat tällä hetkellä noin 20 päivää vanhoja eikä jyvistä ole kolonisoitunut kuin noin 10%. Näillä uusilla PP muovisilla purkeilla aloitan rinnakkaiskasvatuksen ja pyrin paremmalla tekniikalla auttamaan hidasta rihmastoa.

Lähtökohta

Jyväpurkin materiaalit
-500ml PP muovinen näytepurkki jossa HDPE muovinen kansi
-micropore teippi
-+300°c kestävä silikoni
-polyesterivilla(tyynyvanu)

Valmistusvaiheet

 1. Tee kaksi 4-6mm reikää kanteen. Tässä käytetty alkoholilampulla kuumennettua pulttia.

 2. Pyöräytä toiseen reikään vähän ympärysmitaltaan suurempi pallo polyesterivillaa ja aseta sen päälle siististi pala microporeteippiä

 3. Leikkaa toisen reiän kohdalle ohut kaistale microporeteippiä. Liimaa se kannen sisäpuolelle kuvan mukaisesti. Tämä pitää tulevan silikonin paikallan kuivumisen ajan.

 4. Pursota silikonia reikään sen verran, että paikalle jää pieni kohouma ja reunat peittyvät.

 5. Kasta sormi saippuavedessä ja taputtele silikonin pinta reunoja vasten sileäksi. Saippuavesi estää silikonin tarttumista sormeen.Jyvät
-6 dl kuivia luomu ruisjyviä
-1rkl kipsiä
-liotettu kuumassa hanavedessä 4 tuntia(jäähtyi tietenkin sinä aikana)
-kiehutettu 5min, valutettu ja purkkeihin lastattu pienen höyryn haihduttelun jälkeen.
-painekeitetty 12psi 70min purkkeja joissa ~4 desiä sopivasti kosteita jyviä.


6d kuivia jyviä meni siis mukavasti 4x 4 desin osaan liottamisen ja keittämisen jälkeen. Vaikuttaisi olevan kosteus kohillaan. :+1::love_you_gesture::crossed_fingers:

Huomenna piikittelen purkit samalla kun teen muita hommia. Hyvin kesti kannet painekeittimen vaikka ovatkin HDPE muovia. En kyllä lupaa niiden kestävän 15psi paineita lämpötiloineen.

Tässä vielä verrokiksi kuva aiemmin aloitetusta purkista. Aiempien tekstieni perusteella nämä purkit menevät nyt 15 päivän kohdalla. Muistelin olevan vielä vanhempia, mutta ei tämä hitaus vielä mikään katastrofi. Hidasta kuitenkin. Veljelläni on myös tuoreissa jyvissä samaa puhdasviljelmää (hänen ensimmäinen itsetehty puhdasviljelmä) ja hidasta on meno niissäkin.
Tämä testi on myös rinnakkaiskoe 50/50 kahvi/vedessä liotetuille ja ilman kahvia liotetuille jyville(lasipurkeissa kahvia saaneet jyvät) . Kummassakin on käytetty sama määrä kipsiä. Voisin tämän liotushomman toistaa kyllä joskus toiste vielä tarkemmin.
Näiden purkkien lähtökohta on siinäkin mielessä huonompi, että ne on steriloitu kahdesti. Ensimmäisellä yrittämällä banaanikärpäset pääsivät purkkiin huonosti tehdyn kannen takia. Keittämisen aikana purkeista häviää yleensä 10-15ml vettä joten ruiskutin purkkeihin noin 10ml suodatettua vettä ennen uutta sterilointia painekeittimessä. Kuvasta huomaa hyvin kuinka jyvät ovat ottaneet osumaa.

Ei tässä puhdasviljelmässä kyllä ajallisesti vaikuta olevan mitään järkeä. Sen lisäksi yksittäiset jyvät rihmastokolonioiden vieressä vaikuttavat fermentoituvan.
Eli siis lähtökohtaisesti aivan pirun hidas viljelmä on saattanut kontaminoitua jossain vaiheessa. Itse tein kyllä ruiskun, mutta veljeni on säilyttänyt itse viljelmää. Hankala sanoa missä vaiheessa pöpöjä ois mukaan päässyt jos on. Säilytän nämä purkit varmuuden vuoksi vielä jonkin aikaa ihan jo tuon kahvitestin takia. Jos kuitenkin olen väärässä eikä bakteereja purkissa ole, niin silloin tuo 50/50 kahvissa liottaminen vaikuttaisi aika tehokkaalta. Ei siinä mittään. Purkit kuitenkin toimii kun olen ruokasienillä testaillut. Voisin homman edetessä tämän kasvatuspäiväkirjan viimeistellä vaikka sekalaisilla sienikuvilla joiden lähtökohtana nämä purkit on olleet.


Vanhempi verrokkinsa jossa kahvivedessä liotetut jyvät, näyttä selvempiä merkkejä bakteerikontaminaatiosta. Tässä vaiheessa olen asiasta jo aika varma ilman edesmennyttä mikroskooppiani ja TÄYSIN varma siitä, ettei kontaminaatio ole mun vika vaan veljeni möhläys. :stuck_out_tongue_closed_eyes: Vähän jännä tosin, että rihmasto vaikuttaisi tasaväkiseltä kilpailijalta tämän bakteerin kanssa.
Toistaiseksi kahvivedessä liotetut jyvät vaikuttavat mahdollistavan kaksi asiaa.

 1. Nopeamman rihmastokasvun
 2. Paljastaa paremmin piilevän kontaminaation

En siis missään nimessä voi tämän perusteella suositella kahvin käyttämistä itiöruiskun kanssa.
Ei ole ollutkaan ennen syytä kokeilla antibioottista agaria tai kuumakaatopuhdistusta. Nyt tämä epäpuhtaan viljelmän tittelin ansainnut raukkaparka saakin uuden tehtävänsä mun oppipolulla. Täähän pitää tietenkin pelastaa bakteerin kahleista ja sen kautta saada tietää mihin hän oikeasti pystyy. Tästä tulee kiva prokkis. :grin::grin:

Tein pari viikkoa sitten valmiiksi kasan jyväpurkkeja testatakseni niiden steriilinä pysymistä. Ilmeisesti olen adhd humalassa jotakin mun itiöruiskuista piikitellyt muutamaan niistä. Ei kyllä mitään muistikuvaa asiasta. Mikäpäs tässä, ois kyllä kiva muistaa mitä nää oli. Cubelta kyllä näyttäis.

Aivan älytöntä. Ensimmäiset purkit mitä tästä päiväkirjan “hitaasta” viljelmästä on tehty, ovat nyt kuukauden vanhoja. Jyvien fermentaatiota tai muuta kontaminaatiota ei näy.Kuvat samasta purkista eri puolilta.
En ole IKINÄ nähnyt tällaista, mutta toisaalta tämä on veljeni ensimmäinen puhdasviljelmä joten pelisilmää siirroksien tekemiseen ei ole vielä ollut. Jännä kyllä nähdä tuleeko näistä jotain. Kiva kun puhdasta kantaa tästä on vielä jäljellä. Loistava esimerkki kuinka viljelmän jalostamisella on oikeasti merkitystä.

Hidas ja likainen viljelmä teki comebäkin. Noukin rihmastoituneet jyvät pilaantuneista purkeista jotka hais ihan sukkahieltä (noin 2L rihmastojyvää) ja peittelin ne kiehuvalla vedellä nesteytetyllä kookoskuidulla. En siis “pastöroinut” sen kummemmin kun pieni ämpäri jossa kuiva kookoskuitu ja kiehuvaa vettä päälle reilusti. Ylimääräiset vedet puristelin pois kun peittelin rihmaston viilentyneellä kookoskuidulla.


Kuvat otettu kaksi päivää tämän prosessin jälkeen. Ei haise yhtään. Ehkä pieni rihmaston tuoksahdus. Tuo leikkuulauta ei peitä mitenkään tiiviisti vaan rakoja jää reunoille. Onhan tuossa myös tuo ripustinreikä reunassa antamassa ilmanvaihtoa. Pari päivää vielä pidän tuolleen ja laitan kikkakolmosella kanneksi kenkälaatikon väärinpäin. Tästä tuleekin aika ghettoa. :joy: Tulispa vielä sieniäkin…

No annoin olla kuitenkin neljä päivää. Aamuauringossa tervehdin tätä näkyä.

Jännää. Muistelen kyllä joskus ennenkin pilaantuneita jyviä käyttäneeni vähän pienemmässä mittakaavassa ja ei se näin hyvin onnistunut. Tosin niissä oli hometta kilpailijana. Näissä vaikutti olevan vain jyviä fermentoiva bakteeri. Saattoihan se olla joku hiivakin. :person_shrugging:
Hitto mä haluan jo uuden mikroskoopin.


Vuokaa kavensin reunoista vähän kuitukangasteipillä. Eiköhän se saa ilmaa ihan sopivasti.

1 tykkäys

Pin pr0n! Ehkä pinnien kannoista päätellen vähän liian kosteana olen pitänyt. Keltaiset jalat kai tulee siitä?

Tän proqqiksen finaali olikin sit tässä. Pilaantuneista jyvistä tuli sittenkin tatteja, eikä uusista välineistä ole ainakaan vielä mitään valittamista. Seuraavan kasvatuspäiväkirjan taidan tehdä ulkoviljelystä tai sit vesilaatikosta… Hmm… :thinking: En ihan kaikesta voi tänne kuvia postailla, mut kyllä sitä aina jotain keksii.

1 tykkäys

Vähän liian aikaisin kyllä vetäsin johtopäätöksiä tästä rihmastosta. Luulin et likaiset jyvät ei kovin kummoista satoa antaisi… mut tällaista tulee kuitenkin vielä toisella kierroksella. Montakohan flushia vielä tulee. Jännä. :dotted_line_face:


Joissakin lakeissa näkyy merkkejä bakteeri-infektiosta. Vaikuttais kuitenkin vahvakasvuiselta sieneltä niin kyllä mielelläni tämän kantaviljelmän puhdistan.

Vau, tulihan hetelmää. Minkä merkkistä? Upotus vai suihkutus nesteytystä kakulle?

Golden teacherin tai Texas cubeja. En muista mennään. Pitäis veljeltä kysyä.
En oo vielä sen enempää nesteyttäny kuin sumutellu normaalisti ja satojen välissä kaksinkertaisella vesimäärällä.

2 tykkäystä

Vieläkin puskee ihan kivan näköistä naasia. Ei kyllä ole enään niin tasapaksua ja tiivistä. Isot on onttoja keskeltä. Unohtu ottaa taas kuvia… mutta tässä tämän flushin ja koko prokkiksen isoin.


Nyt hautaan tämän rihmaston puutarhaan ja katotaan mitä käy.

Ollu vähän kiireitä ja unohdin rihmaston kaappiin. Eilen sit muistin sen ja näky oli aika jännä. Pilaantuneita sieniä siellä täällä ja uusia nousevia pimeässä kasvaneita. Noh… Sai olla jääkaapissa muovipussiin tungettuna päivän ajan ja tänään sitten pihahommissa kaivoin tarkoitukseen sopivan kuopan.


Tarvikkeet

 • Muovikori
 • Elmukelmua
 • Noin kolme litraa käytettyä rihmastoa
 • 2dl biolan rakeistettua hevonpaskaa
 • Joku 5 litraa märkää kookoskuitua

Pohjalle ohut kerros kookosta ja päälle läntätään rihmastot näin.


Rihmaston päälle hevonpaskat tasaisesti ripotellen ja siihen vielä loput kookoskuitu.
Lopuksi peitellään ohuella maakerroksella.

Märkä kookos takaa hyvän pH-tason ja riittävän kosteuden alkuvaiheille. Antaa rihmastolle vähän etulyöntiasemaa uudessa kodissaan. Sateet tulossa niin en nyt kastele erikseen.

Edellisen ulkokasvatusprokkiksen kokemuksella päädyin tähän ratkaisuun suojakuvun kanssa. Elmukelmulla suljin korin sivuja jonkin verran, mutta ilma kiertää kyllä hyvin. Tarkoituksena on lisätä hiukan sisäpuolen ilmankosteutta.


:dotted_line_face:
Katsellaan mitä tullee.

1 tykkäys

Tais kuivahtaa rihmastot. Ei ne ensimmäiset sateet ollut mitenkään riittäviä, eli olisi pitänyt heti kastella maa runsaalla vedellä ympäriltä. En ole muutenkaan ehtinyt pihaa kastelee tarpeeksi kun ollut kaikenlaista matkailua ja muuta häppeninkiä. Ihan liian kuuma ja kuiva ilma ollut. 10 päivää hellettä vielä edessä.

Viimekerralla naasit tuli pinnalle kolmessa päivässä ja neljäntenä olivat ihan poimittavia. Silloin kyllä käytin sitä kahvia… Pitäisköhän kuitenkin seuraavalla kerralla taas lisätä sitä ja riskeerata myyrien syöttäminen. Tai sitten laitan kokeiluun tuolla kysymyslangassa vilahtaneen kaffe kasvumullan. Vaikuttaa aika lupaavalta.

No tulihan niitä. Ehdin jo melkein luovuttaa. Kuukauden ajan noussut enimmäkseen säiden mukaan. Kun viilenee ja sataa niin nousee sientä. :star_struck:4 tykkäystä

Aika isoja oli tullut reissun aikana. Just ennätin poimimaan ennen pilaantumista.


Vähä repesin laatikon alle kurkatessa. :rofl:
Tulee kiva saunailta huomenna. Näin vanhat itiöemät maasta kasvaneena on hiukan ränkin makuisia. Se on pieni haitta joka hoituu vetämällä kylkiäisenä vaikka maustettuja sipsejä. Ite oon koukussa linssisipseihin.

No nyt on mielenkiintoista :star_struck: enpä tiennyt, että noinkin voi tehdä.