Aktivistikasvatusta ulkona Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa ihmiset ovat alkaneet levittää sieniä luontoon esim. vesipyssyillä:

Mietin vain, että Psilocybe cyanescens (Wavy cap, suomeksi ansiottoman rumasti nimetty ‘Myrkkymadonlakki’) on varsin yleinen Keski-Euroopassa. Alkaisikohan se levitä Suomen luonnossa jos sen esittelisi sinne itiövedessä? Esimerkiksi Clathrus archeri (“Devil´s fingers”) on levinnyt Pohjois-Eurooppaan ja Ruotsiin saakka vaikka se on alunperin Australiasta. Sillä siis on geneettisessä informaatiossaan tieto miten selvitä kylmässä.

Suomessa on monia kasvitieteellisiä puutarhoja, joissa menestyy useita kaukaa kotoisin olevia puu- ja pensaslajeja. Mikseivät sienet sitten voisi menestyä jos muutkin lajit siinä onnistuvat? Ja ilmastonmuutos on muuttanut jo eteläisen Suomen oloja vyöhykkeeltään etelämmäksi.

1 tykkäys

Hmm saattaisihan tuo toimiakin :thinking: Pohdin sitä, että miten tuon sienen (jos se siis lähtee kasvamaan) saisi pidettyä omalla alueellaan. Riskinä on, että se muiden vieraslajien tapaan alkaa leviämään hallitsemattomasti ja syrjäyttäisi alkuperäisiä sienilajeja. En tiedä kuitenkaan että onko tämä kuinka todennäköinen skenaario. :mushroom:

Wau. Voihan se noillakin lajikkeilla toimia. Itseä lähinnä kiinnostaisi kotimaisten lajikkeiden istuttaminen ihmisten iloksi. Suomessa esiintymättömien lajikkeiden levittämisessä kannattaa varmaankin olla varovainen jo ihan lakijuttujen takia. En ole varma, mutta äkkiseltään tulee mieleen, että aivan vitun laitonta.

Vieraslaji-asia on kyllä aiheellinen kysymys pohtia. Stamets tosin mainitsee kirjassaan, että tätä kasvaisi luonnostaan Ruotsissa. Täysin kotoperäisten sienien leviäminen olisi tietysti optimitilanne.

Stamets, Paul. Psilocybin mushrooms of the world: an identification guide. Ten Speed Press, 2023. s.112

1 tykkäys

Olen tuota panaeolus cyanescens ulkoviljelyä opiskellut tässä nyt jonkin verran ja hiukan kyllä ihmettelen ettei sitä ole pohjoismaissa tavattu. Voisikohan itiöiden selviytymisessä kyse olla myös jostain muusta kuin lämpötilasta… Tai sitten paikallista kantaa ei vain ole tunnistettu syystä tai toisesta.

Yksi tattilaji (Aureoboletus projectellus) on nyt saapunut Pohjois-Amerikasta, ja on levinnyt nopeasti halki Euroopan aina Suomeen saakka:

Varmaan Psilocybe cyanescens onnistuisi ja menestyisi tuossa samassa jos joku käyttäisi sitä vahingossa Suomessa esimerkiksi mykorestoraatioon olemassa olevilla valmispakkauksilla, joita myydään esim. Itävallassa. Toivotaan ettei näin käy sillä se on tietenkin laitonta.