Suippumadonlakin tunnistuspyynnöt 2023

Ovatko Jumalat vihdoin hymyilleet minulle näiden kahden vuoden jälkeen? :smiling_face:

Ei kai nämä nyt vaan olisi suippoja? Tuli vilkastua ohimennen naapurin kesä taloon päin ja tämä kasa pisti silmään tietty niin kuin kaikki vähän suipoilta näyttävät näin ekan kauden harrastelijana.


@Chantarelle pelkästään tuon kuvan perusteella voisi olla yhtä hyvin nurmikirjohelttoja. En ainakaan minä pysty tunnistamaan varmasti.

@intoilija liian kuivia tunnistamiseen.

@Poekki ei ole.

Hyvä olisi innokkaitten uusien harrastajien muistaa, että viime kädessä jokainen on itse vastuussa siitä lopullisesta oikeasta tunnistamisesta, etenkin jos aikoo taikasieniä sisäisesti nauttia. Tämän vuoksi olisi syytä opetella oikeasti tunnistamaan itsenäisesti ja hakea täältä vaan lopullinen varmistus ja mielenrauha, noudattaen tunnistus pyyntöjen ohjeistusta. Samassakin mättäässä voi yhtä aikaa kasvaa vieri vieressä suippujen kaverina, useampaakin sienilajia, joista osa voi olla myrkyllisiä. Ja monesti joutuu kokeneempikin kuvaaja turvautumaan haju, tunto ja makuaistiin, poikkeavien yksilöiden kohdalla.

5 tykkäystä

Ovatko suippuja? Kiitos



@AbeL
Kyllä ovat

Heippa, tutulla saitilla kävin tänään ja suurimman osan kanssa olen varma tunnistuksesta, mutta näihin epävarmoihin toivoisin vielä varmistusta / mielipidettä.
Saitti kaikissa sama, ruohotuppopelto (näkyy parissa kuvassa)

Ylimmissä kahdessa kuvassa samat sienet, lakin päältä ja lakin alta.

Alemmissa kuvissa on samat sienet kaikissa, alta ja päältä, sekä salamalla että ilman salamaa kuvattuna.


peg)


Nämä oli mielestäni ihan varmoja tapauksia, eikös?

Suippumadonlakkeja ovat, mutta mätähelttaisia ei kannata kerätä.

2 tykkäystä

Eka kertalaisena kävin tuossa mökin läheisellä vanhalla pellolla kattelemassa ja tällaisia löytyi nurmilauhatupoista. Osa sienistä kerkesi kastua kun alkoi satelemaan ja olivat tummia, nyt kuitenkin hetken kuivattuaan vaalenivat kaikki. Onkohan suippuja?



@Metsämies kyllähän nuo suipuilta vaikuttaa. Helttakuvat olisi tärkeä olla. Keskimmäisessä kuvassa oikealla alanurkassa kaksi kuivaa voi olla vaikka mitä. Myös keskimmäisen kuvan vasemman alanurkan iso ja alimman kuvan keskellä ylhäällä iso, millä lakki mutkalla vaatisi parempia kuvia. Luonnonvalossa huolelliset kuvat, ja vielä mättäässään niin ei tarvitse arvuutella. Nätimpi järjestelykin helpottaa vastaamista.

@phantom suippumadonlakkeja :+1:

Kiitos vastauksesta! Kuvat luonnossa jäi ottamatta kun oli pimeää ja alkoi satelemaan. Ruokasieniä keräilleenä uskallan sanoa että kaikki olivat kyllä samaa lajia, sisällä spottasinkin satsista yhden joka ei ollut samaa ja heitin pois. Täytyy seuraavalla kerralla käydä valosan aikaan ja ottaa kuvat myös luonnossa…

Yksi kysymys olisi tunnistamiseen liittyen, vaihtaako jotkut suipun näköislajeista samallailla väriä kosteuden mukaan?

Aika moni pieni ruskeahko pikkusieni on kosteusmuuntuva. Tietysti ei tasan samalla tavalla jokaisen eri sienilajin itiöemällä vaihdu. Vaan omaavat tietynlaiset värit sekä kuivausmuodot. Mutta näkö voi olla hyvinkin samanlainen loppujen lopuksi.

Eli. Moni kirjoheltta voi näyttää lähes samalta, samoin myös hiipot, rusokkaat, jne.

1 tykkäys

Ei ole suippumadonlakki, älä lähetä enää viestejä samasta asiasta useampaan eri viestiketjuun.

Ei ollut tarkoitus ja puhelin sano toiselle ketjulle häiriö ei ollut tarkoitus

Ladataan: IMG_1196.jpeg






(upload://seRcdWFzjhJMdWJwymacnswwCA7.jpeg)

@opsienestäjä ei oo silokkeja nämä.

Moro, kiitti vastauksesta. Tiedätkö mikä sieni on kyseessä? yllättävän paljon yhtäläisyyksiä niin päätin varmistaa vielä

Näyttävät mustesienien sukuun kuuluvilta, eli siis ei suippumadonlakkeja.